Egy cseppnyi Magyarország

2019.04.10. 10:30

Monográfia készült a Vértesi Natúrparkról

Közel hat éven át készült az Egy cseppnyi Magyarország című, több mint 1100 oldalas könyv, amelyet a kiadó és a szerzők kedden mutattak be a Kiskút Tenisz Klub egyik termében.

Majer Tamás

Viszló Levente szerint további munkák forrása is lehet az új kiadvány

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szépszámú hallgatóság legelőbb egy kisfilmet nézhetett meg a Vértesről. A bemutatón aztán Viszló Levente, a könyv szerkesztője vitte a szót. Felelevenítette, ugyanezen a címen – Egy cseppnyi Magyarország – jelent már meg könyv. Azt is a Pro Vértes Közalapítvány adta ki, még 1996-ban. Se előtte, se utána nem készült hasonló, a teljességre törekvő mű a területről. Ennek az is oka, hogy anno két vármegyéhez tartozott a terület.

Viszló Levente számos új fejezetet, részt kiemelt. Szerzőtársaival írnak többek között a terület gombáiról, az itt élt őslényekről, a megtapasztalt és feljegyzett rendkívüli eseményekről (járványokról, szokatlan, érthetetlen időjárási eseményekről), közlekedésről.

Viszló Levente szerint további munkák forrása is lehet az új kiadvány
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Átfogó történelmi képet is ad a könyv. – Precíz pontossággal, hivatkozhatóan – fűzte hozzá Viszló.

Elhangzott, a területre a török kitakarodása után számos náció tagjai költöztek be. A vértesi települések néprajzát, kultúráját ez mind a mai napig meghatározza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában