Gombák

2019.04.04. 07:30

„Kalaposok” kiállítása Móron

Koszka Attiláról korábban inkább csak a barátai, kollégái tudták, hogy milyen jó ismerője a gombáknak. Kiállítása révén most már mások is.

B. Kiss László

Koszka Attila és párja, Sós Viktória a kiállításon

Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Koszka Attila eredendően budapesti, de 2004 óta Móron él, és azóta gombászik. Több mint másfél évtizedet dolgozott a versenyszférában egy biztonságtechnika cégnél, de ezt a munkát igazából soha nem szerette – vallotta be lapunknak, amikor a Lamberg-kastélyban látható, A Vértes gombavilága című kiállítása kapcsán kérdeztük. Ezért megszerezte a természetvédelmi mérnöki másoddiplomát. Jelenleg Velencén, a megyei kormányhivatal alkalmazottjaként trófeabírálattal keresi a kenyerét – tudtuk meg tőle.

A gombát egyébként sem rántva, sem pörköltnek nem szereti – mondta el Koszka Attila –, a gombászás számára ugyanolyan hobbi, vagy inkább szenvedély, mint mondjuk másnak a bélyeggyűjtés.

Koszka Attila és párja, Sós Viktória a kiállításon
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon körülbelül 4 ezer fajta gomba él, ezek 3 százaléka mérgező. Étkezési célt 10-15 százalékuk szolgál. A harmadik csoportot a gombák nagy többsége alkotja, ezek – bár nem mérgezőek – nem ehetőek. Koszka Attila, bár 15 éve járja az erdőt, mezőt a Vértesben, és már több száz fajta itteni gombát beazonosított, még mindig bukkan újabbakra. Az általa beazonosított „kalaposok” között vannak, amelylyel korábban más – legalábbis a szakirodalom tanúsága szerint – még nem találkozott.

A móri kiállítás április 14-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában