Impulzív színek, erőteljes arcok

2019.04.16. 17:30

Erő és útmutatás a roma alkotók készítette képeken Sárkeresztúron

Roma alkotók tárlata nyílt hétfőn a művelődési házban. Vári Zsolt festő érkezett, hogy beszélgessen életéről a gyerekekkel.

S. Töttő Rita

Vári Zsolt, s mögötte a képek – a múltból és a jelenből táplálkozik a roma alkotó, mondja

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Impulzív színek, erőteljes arcok, megkapó fénytörések a roma alkotók ecsetje nyomán – mindez a sárkeresztúri művelődési ház hétfőn nyílt kiállításán, ahol roma festők képei láthatók. A Magyarországi Roma Galéria Egyesület vezetője, maga is festőművész – Vári Zsolt – hozta el azokat a kortárs alkotásokat, amelyekből a helyi cigány kisebbség meríthet erőt, kreativitást, és amelyek akár utat mutathatnak a művészvilág varázslatos világába. Amely persze nem is annyira varázslatos, mármint az oda vezető út – erről mesélt az alkotó az előadásra érkező gyerekeknek. Vári Zsolt húsz­évnyi intézetis életet tudhat a háta mögött, azt pedig, amit elért, a tudatosságának köszönheti.

Vári Zsolt, s mögötte a képek – a múltból és a jelenből táplálkozik a
roma alkotó, mondja
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nem iszom, nem drogozom, nem cigarettázom. Nagyon tudatosan építem az életemet, azért, hogy a gyerekemnek megadhassam azt, amire szüksége van – mesélte az ifjú, óvodás, kisiskolás közönségnek. Voltak mellette, akik rossz útra tévedtek az intézetis évek után, akiket nem ölelhet már a szívére, fogalmazott – nyilván építő szándékkal. De az út, amit magának kijelölt, szépen ívelt felfelé – egészen a harmadik kerületig, annak is egy villában található lakásáig. Itt él most családjával, mondja, de meséjében semmi kérkedés nincs. Inkább csak rávilágít arra, hogy így is lehet, ide is el lehet jutni, még a legszélső poros tanyáról is.

Egy vándorkiállítás részeként érkezett az előadó által felvonultatott, tizenkét képből álló tárlat Sárkeresztúrra, a „Ragadjon a kultúra” projekt keretében. Az állami támogatást is kapott esemény a művelődési házban talált otthonra, ahol Vári művei mellett – az előadó elmondása szerint – láthatók többek között Orsós Teréz, Boda Márta, Balogh Balázs vagy éppen Kovács Aletta alkotásai is. Bár, hogy pontosan melyik kié, a tárlaton nem derült ki. Az azonban igen, hogy a szervező egyesület 2003-ban alakult kortárs művészeti és önsegítő jelleggel, s ma már nem csak roma alkotóművészeknek biztosít találkozóhelyet. „A szervezetben tevékenykedő tagok és alkotó emberek céljukká Magyarország egész területén a hátrányos helyzetű csoportok és a művészeti akciók rendhagyó találkozását és a roma kultúra eredeti, figyelemkeltő eszközökkel történő népszerűsítését tették” – áll a bemutatkozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában