Népművészeti bemutató, asszonykórus, táncház

2019.04.02. 07:30

A szerb kultúra legtöbb szegmensét láthattuk Rácalmáson

A Rácalmási Szerb Hagyományőrző Egyesület és Dunaújváros nemzetiségi önkormányzata tavaszköszöntő rendezvényt tartott a Rác­almási Művelődési Ház és Könyvtárban.

Tóth Alexandra

A népviseleti bemutató nagy sikert aratott, a képen a horvát határ környéki szerbek díszes öltözékét láthatjuk

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szerb hagyományok és kultúra jegyében telt a szombat délután Rácalmáson. A telt há­zas rendezvényen a szerb kultúra valamennyi szegmensébe betekintést nyerhettünk. A programot a tavalyi év során „Száva Tekelija” díjjal jutalmazott Mohainé Csupity Szófia, a szerb hagyományőrző egyesület egyik alapító tagja nyitotta meg, és ismertette a programot.

A délután során többször fellépett a Ruzmarin Felkestar zenekar, tagjai önálló produkcióban is játszottak, valamint zenei aláfestést is nyújtottak a többi fellépő számára. A délután nyitányaként két ifjú tehetség, Mikó Fanni és Ranga Petra énekelt, őket pedig Juhos Melinda kísérte harmonikán. A hölgyek a sokak által ismert és közkedvelt Ederlezi című dalt adták elő. A népdalt a szintén szerb gyökerekkel rendelkező Rúzsa Magdi szerettette meg a magyar közönséggel 2006-ban, és bár Petra és Fanni nem mezítláb adták elő, egy biztos: ugyanúgy libabőrzött a közönség, mint anno a tehetségkutatót nézve.

A népviseleti bemutató nagy sikert aratott, a képen a horvát határ környéki szerbek díszes öltözékét láthatjuk
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A hatásos indítást a Rozmaring szerb tánccsoport igazán látványos népviseleti, majd táncbemutatója követte. A csodálatos ruhakölteményekben felvonuló hagyományőrzők a szerb kultúra valamennyi táj­egységéről hoztak öltözékeket. Településektől függően igazán nagy szórást tapasztalhatunk a viseletek között, egészen különbözik egymástól egy Pomáz–Dunakalász–Csobánka környékéről származó magyar­országi asszony és férfi ruhája egy leszkováci népviselettől vagy egy bolgár határ környéki szerb ruházattól.

A hagyományőrzők ruházata teljesen autentikus, rekonstruálásukat hosszas kutatómunka és utánajárás előzte meg. Elmondható, hogy valamennyi mellényt, szoknyát, kötény, bocskort, zoknit vagy épp inget az egyesület tagjai saját kezűleg készítették, alig akadt olyan darab (egy-két szőttes), amelyben nem a lelkes rácalmási szerbek keze munkája látható.

Németh Miklósné, Rácalmás alpolgármestere énekel
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A délután folyamán fel­lépett még a Rácalmási Napsugár Asszonykórus, Németh Irma, Péter Kata és Pocsai Márica szintén énekelt. A mű­sorszámok után fergeteges tánc­házzal zárták a tavaszköszöntő délutánt a fellépők és a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában