Értékek elkötelezett őrzői

2019.03.18. 14:00

Új elnöke lett a Velencei Helytörténeti Egyesületnek

Tizenegy év után új elnöke lett a Velencei Helytörténeti Egyesületnek. Az értékrend marad, az értékek száma gyarapszik, s új programokat is tervez Kiss Eszter Zsófia.

S. Töttő Rita

Kiss Eszter Zsófia a helytörténeti kiállításon – családi emlékei is vannak itt

Fotó: Igari Balázs

Tizenegy éve működik a Velencei Helytörténeti Egyesület, melyet Galambos Györgyné a kezdetek óta vezetett, s mely feladatot idén átadott tagtársának, Kiss Eszter Zsófiának. A szervezet nagyon fontos munkát végez a városban. Tagjai segítségével elkötelezett célja, hogy összegyűjtse az utókornak azokat a régmúlttal és közelmúlttal kapcsolatos történeteket, emlékeket, hagyományokat, amelyek Velencéhez köthetők. Az egyesület gyűjteményének alapját a Szórádi család közel háromszáz tárgyból álló hagyatéka jelenti, ám az elmúlt években folyamatosan fejlődött az értéktára, köszönhetően a beérkező tárgyaknak, történeteknek, a tagok munkájának. Az új elnök ugyanezen értékrend mentén viszi tovább a szervezetet.

Kiss Eszter Zsófia a helytörténeti kiállításon – családi emlékei is vannak itt
Fotó: Igari Balázs

– Gyűjtjük a helyi értékeinket, interjúkat készítünk, begyűjtjük a tárgyakat, kiállítást szervezünk és az állandó tárlatot folyamatosan kiegészítjük. Nagyon sokat köszönhet az egyesület Galambosné Marikának, akinek ötlete nyomán alakulhatott meg a szervezet, s aki nagyon sokat tett azért, hogy összefogja a munkát – fogalmazott az új elnök, hozzátéve, hogy Velencének jelentős történelme, története van, amely még bőven ad feladatot a következő évekre, évtizedekre is. A leköszönő elnöknek most új feladatot adott az élet más területen – mesélte a hírlapnak ő maga –, de azért tagként továbbra is erősíti az egyesületet.

A velencei színházi előadás fotóján középen, a ferde kalapos emberke Kiss Eszter Zsófia édesapja
Fotó: Igari Balázs

Kiss Eszter Zsófia, az új elnök így mesélt magáról kicsit: pedagógus és kollégiumi nevelő volt, majd az idegenforgalom területén folytatta karrierjét. – Mindig nagyon szerettem hallgatni a régmúlt idők családi, helyi történeteit, s nagyon fontosnak tartom, hogy egy település – a mi településünk – életét is jobban megismerjük – mondja. Az új elnök az egyesület idei évi terveiről is mesélt: mint kiderült, az állandó kiállítás mellett a folyamatos pályázáson lesz a hangsúly. Emellett szakmai továbbképzésekkel egybekötött kirándulásokat szerveznek, grafikai kiállítás terve körvonalazódik, továbbá áprilistól tematikus városnéző sétákat vezetnek be. Minden hónap végén várhatóak a séták, melyek közül az első a Margit-vonaltól a Beck-kastélyig címet kapta, és április 27-én kerül rá sor. Ezt követően bemutatják a helyi templomokat, kápolnát, temetőket, Velence élővilágát és pincesorát is. A munka tehát folytatódik, a lendület pedig a régi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában