A véső nyomán új élet fakad

2019.03.11. 07:25

Tájak tükröződése – Megnyílt Tamaskovics György kiállítása

Megnyílt Tamaskovics György faintarzia-művész kiállítása a Sárkeresztesi Művelődési Házban múlt héten pénteken.

Palocsai Jenő

Tájképek, városrészletek és fantáziák: a halott furnérból élettel teli alkotások születnek

Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Tamaskovics György Kispesten született, de középiskolai tanulmányait már Székesfehérváron végezte. Tehetségén túl úgy válhatott faintarzia-művésszé, hogy nagy szerencséjére Áron Nagy Lajostól, a Munkácsy-díjas festőművész-tanártól tanulhatta az arányokat és az ábrázoló geometriát, szakkörökön az alkotás örömét, a képzőművészet, a művészetek szeretetét.

Húszéves korában készítette az első ilyen jellegű alkotását, melyben különböző eredetű fák furnérjainak segítségével élettel töltötte meg a képet.

Később a Fejér megyei bíróság dísztermében rendezett önálló kiállítást, és 1975-ben az Alkotó ifjúság pályázaton a Fehérvár dicsérete című műve különdíjat kapott.

Azóta több kontinensen is jártak alkotásai. Közben a munka mellett a művészet háttérbe szorult. 2003-ban nyugdíjba ment, és akkor új lendületet és több időt kapott benne az alkotási vágy.

Tájképek, városrészletek és fantáziák: a halott furnérból élettel teli alkotások születnek
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

A művész hitvallása szerint a természetet, benne az erdőt, a fákat örökké óvni, nevelni kell. Ha mégis ki kell vágni, helyére újat, többet kell ültetni. A halott fát pedig képekben életre kelteni mindenki örömére.

A kiállítást Wölfinger Anna nyitotta meg a szép számú érdeklődő jelenlétében. A kiváló kézügyességet és szinte végtelen nagy türelmet követelő művészet által megszületett tájképek, városrészletek és fantáziák megtöltik a helyi kultúrház falait és tárlóit.

A helyi önkormányzat támogatásával szervezett kiállítás március legutolsó napjáig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában