Aprólékos és stílusos

2019.03.19. 20:00

Már-már mesebeli világ tárult elénk Vadócz Anna keramikus műhelyében

Menyasszony és vőlegény párosa, kertész vagy üveges figurája, elegáns úri hölgyek, vidám kisasszonyok sorakoznak a polcokon. S még megannyi kedves szobrocska, plasztika, amelyeket az alkotó egyrészt kedvtelésből, másrészt megrendelésre készít.

Bokros Judit

Vadócz Anna műhelyében szinte naponta születik új alkotás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vadócz Anna negyvenéves kora után vett a kezébe először agyagot, s annyira beleszerelmesedett az azzal való foglalatoskodásba, hogy jó ideje már csak a kerámiák készítésével foglalkozik. Korábban dekoratőrként dolgozott Fehérváron, olyan nevekkel, művészekkel, mint Kossovics Gábor vagy Lendvai Antal. Idővel vállalkozóként űzte hivatását, akkor otthon kezdett bele az agyagozásba. Technikáját maga dolgozta ki, a tudást autodidakta módon sajátította el, de fazekasnál is járt.

Idővel mindig jobb minőségű agyagra tett szert, s most már jó ideje egy igen puha fajtával dolgozik. Ebből formázza, sodorja, gyúrja figuráit, amelyeket egy ideig hagy maguktól száradni, s csak azután teszi be őket a kemencébe. A részleteket nagyon aprólékosan dolgozza ki, asztalán számos szükséges kellék található. A hajtincsek például szűrőn keresztül jönnek létre, a pici díszeket speciális eszközzel rögzíti, alakítja. A festéshez könnyed fapácot alkalmaz, így jönnek létre az áttetsző színek. Egyes tárgyak díszítéséhez, az érdekes felületek létrehozásához csipkét is használ. A textilanyagot belenyomkodja az agyagba, s a minta ott húzódik körbe például a dobozok oldalán.

Vadócz Anna műhelyében szinte naponta születik új alkotás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Anna sokat járt korábban Kapolcson, a Művészetek Völgye ideje alatt rengeteg kerámiát csinált. Ma már nem megy, túl sok neki az az egy hét, jobb otthon, nyugalmasabb körülmények között dolgozni. Figurái, plasztikái galériákban találhatók meg az ország különböző pontjain, s ha úgy adódik, egy-egy fehérvári iskolának, óvodának is készít alkalmi alkotásokat. A gyerekek körében igen kedveltek a kis baglyok, más állatalakok, de bohócok is vannak a tarsolyában.

Az alkotó ottjártunkkor is látható élvezettel, gonddal nyúlt az agyaghoz, látszott, mekkora öröm neki a munka. Otthoni kis műhelyében szinte naponta születnek az újabb figurák. Néha az unokák is formáznak ezt-azt, műveik ott sorakoznak a művészi kerámiák közelében.

„Vadócz Anna kerámiafigurái, fali kisplasztikái visszahoznak valamit a boldog békeidők ráérős romantikájából. (…) Keramikusi kvalitásait egyéni stílusa és szakmai tudása jelzi.” – jellemzik az alkotót egy leírásban. E boldog békeidőkbe, a csipkés, romantikus korszakba nekünk is volt alkalmunk kissé visszarévedni látogatásunk alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában