Hintába csücsül Petőfi

2019.03.09. 07:00

Az asztalosok dolgoznak, tavaszra kész a Pelikán bejárata

Tavaly óta tart a gyűjtés a Pelikán udvar kapujának felújítására. Elkészültek a tervek. Tavasszal avathatnak.

Majer Tamás

Igazgatók egymás között az ünnepi pillanatban, Ráczné Kálmán Anikó és Szikora János

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pénteken a Vörösmarty Színház kávézójában tartott sajtóeseményen – ahol aztán Szikora János színházigazgató elmesélte, milyen lesz kamaratermük új bejárata – Ráczné Kálmán Anikó, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatója is részt vett. Itt adta át a direktornak az iskola ez évi jótékonysági bálján gyűjtött célzott támogatást, mintegy 100 ezer forintot, amellyel a telekisek hozzájárulnak a tavaly elindított közadakozáshoz. Szikora János becsesnek, különlegesnek és példaértékűnek nevezte az adományt. – Intézményünk tantestülete és szülői közössége is nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok eljussanak a színházba, illetve hogy a színházművészet iránti érdeklődésüket folyamatosan fenntartsuk – fogalmazott az igazgató.

Déryné Széppataki Róza és Kisfaludy Károly is odaül a költő mellé

Ráczné Kálmán Anikó büszkén mondta el, hogy ebben az évben 456 színházbérletet vásároltak szülők és diákok a Telekin keresztül. A színház Atlantisz-programjának is részesei, melyről itt olvashatnak bővebben.

– Évek óta intézményünk látja el a házigazda feladatát a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezésen. Mi, a telekisek a Pelikán udvarban adjuk ünnepi műsorunkat – tette hozzá.

A támogatás az ARTeatrum Alapítványon keresztül jut célba, ennek egyébként a mindenkori színházigazgató a kuratóriumi elnöke. A színházigazgató beszélt arról is, hogy már több mint 200 pártoló jegyet értékesítettek, ezek 3, 5 illetve 10 ezer forintba kerülnek. Nevüket felvésik majd az új bejárat egyik fülkéjének táblájára.

Szikora János felelevenítette a Pelikán udvar dicső múltját. Tavaly volt 200 éve, hogy Székesfehérvár – közadakozásból – fölvállalta a színpártolás ügyét.

Igazgatók egymás között az ünnepi pillanatban, Ráczné Kálmán Anikó és Szikora János
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– 1818-ban öt évre szerződtettek színészeket, színésznőket. Ők itt, Fehérváron fizetést és lakást kaptak, és egy gazdag mecénás, a Pelikán vendégfogadó tulajdonosa jóvoltából alkalmat arra, hogy a fogadó nagytermében színházi elő­adásokat tartsanak. Mindaddig, amíg a nagyterem belső boltozata egy baleset miatt be nem omlott, Fehérváron ez volt a színház. Amikor beomlott, akkor született meg az elhatározás, hogy itt az ideje, épüljön egy szép, nagy kőszínház a városban – mesélte.

A magyar nyelvű színjátszás egyik bölcsője volt a Pelikán vendégfogadó!

S hogy milyen lesz az új kapu és bejárat? A kaput két fríz díszíti majd, bal oldalra egy ördögi, jobbra egy angyali arc kerül, a színházak általánossá vált, szomorú és vidám maszkkal való jelölését gondolják tovább. Középen a pelikán madár stilizált ábrázolása lesz.

– Amikor kinyílik a kapu, ott kezdődik az igazi varázslat – előlegezte meg a direktor. A bejárati rész bal oldalára egy falra festett freskó kerül. – Középen, a fejünk fölött lóg majd a levegőben egy kis hinta, amelyen három szobor lesz: Petőfi Sándor, Déryné Széppataki Róza és Kisfaludy Károly, a fiatal színész, a primadonna és az író – fedte föl. Déryné és Petőfi egyaránt játszott, Kisfaludynak több ősbemutatója volt Fehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában