Pelikán Galéria

2019.03.23. 07:30

Arche, Székács Zoltántól: az alkotások más, különleges minőséget hordoznak

Újszerű megközelítést kívánnak Székács Zoltán festőművész munkái, amelyek új élménnyel ajándékozhatják meg a művészet kedvelő nézőt.

Bokros Judit

Székács Zoltán képei a lírai absztrakthoz tartoznak

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Pelikán Galériában pénteken kora este új kiállítás nyílt Arche címmel. A falakon ezúttal Székács Zoltán képei kaptak helyet, amelyek érdekes felületeikkel rögtön magukra vonják a belépő fi gyelmét. Nem festményekről van szó, hanem különleges technikával létrehozott tárgyakról, amelyeken az anyagok úgy rétegződhetnek egymásra, akár a történelmi korok. A megnyitón Koppány Attila festőművész köszöntötte a közönséget, rávilágítva: e művek az időről szólnak, s úgy kortársak, hogy közben időtlenek. Olybá tűnik, mintha a rajtuk látható jelek, faktúrák több ezer éve születtek volna. E képek mindenkinek mást jelenthetnek, mindenkiből mást

hívhatnak elő.

Székács Zoltán képei a lírai absztrakthoz tartoznak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tárlatot és annak anyagát már Wehner Tibor művészettörténész részletekbe menő ajánlásából ismerhettük meg. Mint fogalmazott: Székács Zoltán képei kapcsán új befogadói metódusra lehet szükség. A művész jó ideje fölhagyott az alkalmazott műfajokkal, és képalkotó művészként van jelen, alkotási módjában pedig radikális reformokat alkalmazott. Nem festi, hanem csinálja a képeit, amelynek indító oka lehetett, hogy a konvenciók szerinti alkotás érdektelenné vált számára. Alkotói szándéka szerint az új műnek hordoznia, közvetítenie, kifejeznie kell a mű rutinszerű eljárásokat mellőző megszületésének folyamatát, történetét. A hajdani egységes sík felületet pedig fel kell váltania egy olyan festői közegnek, amely már inkább terepnek, tárgynak számít – fogalmazott Wehner Tibor.

Hozzátette: Székács Zoltán a hagyományos képformátumot megtartja, hiszen négyzetben, téglalapban gondolkodik, de az általa kreált képtestben más minőségre bukkanhatunk, mint egy olajfestményen. A művész nem gyönyörködtetni akar, művei inkább a kopottság, a fásultság érzetét keltik, s a tudatosságon túli érzelmi megközelítéssel készültek.

A látogatóknak április 18-ig van lehetőségük megérezni, rájuk hogyan hatnak ezek az alkotások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában