ha a helyi szerző helyi témát dolgoz fel

2019.02.26. 07:30

Otthon vannak a helyismeretben: szerzőkkel beszélgettek a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

Napjaink helyismereti könyvkiadása volt a témája egy hétfő délutáni programnak a Vörösmarty Mihály Könyvtárban.

Bokros Judit

Balról Magony Imre, Novák Kovács Zsolt és Szalai Károly

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bibliotéka helyismereti és digitalizálási csoportjánál szervezett esemény vendégei Magony Imre, Novák Kovács Zsolt és Szalai Károly voltak. Szőnyegi Hajnalka helytörténeti könyvtáros bevezetőjében elmondta: a megye összes településéről gyűjtenek dokumentumokat. A programsorozat korábbi részeiben például arról is szó volt, ezek hogyan jutnak el a könyvtárhoz. A helytörténeti kiadványok meghatározásánál elhangzott: annak számít, ha helyi szerző helyi témát dolgoz föl, és még a kiadó is helyi. Ám fontosak a máshol megjelent, de a megyét érintő kiadványok is.

Balról Magony Imre, Novák Kovács Zsolt és Szalai Károly
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az olvasóknak két megyei helytörténeti alapművet ajánlanak: az egyik Károly Jánostól a Fejér Vármegye Története, a másik Lauschmann Gyula Székesfehérvár története című munkája. A meghívott amatőr helytörténészek bemutatkozásuk közepette munkáikról, kutatási módszereikről, a nehézségekről is meséltek. Szalai Károly megemlítette a Vasútvidék történetét feldolgozó könyvét, a sárbogárdi Novák Kovács Zsolt a Sárbogárdi Múzeum Egyesületet is bemutatta, Magony Imre a kutatás iránti szenvedélyről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában