Boldogasszony anyánk

2019.02.09. 07:20

Hajtogatással és mintázással készít Mária-kerámiaszobrokat Józsa Judit

Pénteken nyílt meg Józsa Judit kerámiaművész Mária, a magyarok Boldogasszonya című kiállítása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Spányi Antal megyés püspök méltatta az alkotót.

Majer Tamás

A megnyitóra megtelt a Szent Korona Galéria kiállítótere. A tárlat március 30-ig látogatható

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Józsa Judit művei nem hagyományos korongozással készülnek, hanem az általa kifejlesztett hajtogatással és mintázással, így alkot egyéni stílust és technikát, teremt új műfajt – segítette a közönség tájékozódását a püspök. – Józsa Judit választ keres. Milyenek vagyunk mi, milyen erényeink vannak, mire lehetünk büszkék, mi a magyarok öröksége? Igényes célja a színvonalas, minőségi magyar képző-, ipar- és népművészeti alkotások bemutatása – folytatta Spányi Antal, aki egyetért Kovács Gergelyné Szabó Irénnel, a keramikus munkáit jól ismerő művésztörténésszel, miszerint Józsa Judit tesz ma a legtöbbet a magyar ipar- és képzőművészek közül a nemzeti önismeretünkért.

A megnyitóra megtelt a Szent Korona Galéria kiállítótere. A tárlat március 30-ig látogatható
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A tematikus tárlat lelke 14 Mária-ábrázolás. Magyarázó szövegek, versidézetek teszik szellőssé a befogadás élményét.

– Istennek hála, Székesfehérváron sok barátom él, nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan jöttek el – köszöntötte a látogatókat Józsa Judit. – A művész a maga profán módján tudja felmutatni azt a személyt, akit tisztel és szeret, én leginkább Máriát tisztelem és szeretem – vallott a kerámiaszobrász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában