Egy küzdelmes élet

2019.01.13. 07:00

Lak István 19 éves korában vesztette el szeme világát, de emlékei élénken élnek

Lak István könyvének hat fejezete hosszú, tartalmas és küzdelmes életutat mutat be, amelyhez családi, baráti szálakon kapcsolódik Mezőfalva története.

Borsányi Bea

Lak István 19 éves korában vesztette el szeme világát, de emlékei élénken élnek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tövises tarlóktól a hangoskönyvekig című kötetet tavaly áprilisban mutatták be a mezőfalvai könyvtárban. Abban a faluban, ahol a szerző született, igaz, akkor még Hercegfalvának hívták a legmagyarabb Habsburg, József nádor által alapított települést. Többek között erről is szó esik Lak István tanár, újságíró, szerkesztő munkájában, amely egyfajta összefoglalása a megjelent írásainak, életének. 19 éves korában látóideg-sorvadás következtében vesztette el szeme világát, de a mai napig tisztán látja maga előtt a mezőfalvai lankákat, az iskola és a templom gyönyörű, impozáns épületeit, valamint az aratás utáni tarlókat, amelyeken csak úgy lehetett járni, ha az ember csúsztatta a lábát, különben véres lett estére a bokája.

Lak István 19 éves korában vesztette el szeme világát, de emlékei
élénken élnek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kötet 8 évig készült, ennyi idő alatt rengeteg képet is összegyűjtött a szerző, aki egy tanárnő segítségével vitte számítógépre gondolatait, emlékeit, élményeit. A hat fejezetben megelevenedik Hercegfalva története, bemutatkoznak híres és a település szempontjából meghatározó szülöttei, megismerhetjük az év jeles napjainak munkálatait, valamint Lak István családját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában