ex librisek

2019.01.08. 07:25

Kisgrafikák a Tolnai utcai tagkönyvtárban

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtárában ismeretterjesztő jellegű és esztétikai élményt nyújtó tárlat nyílt hétfőn délután.

Bokros Judit

Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtárá

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A látogatók keddtől a Stockinger József gyűjteményéből származó ex libriseket, valamint alkalmi kisgrafikákat tekinthetik meg január 31-ig. Utóbbiak, az alkalmi kisgrafikák ez esetben aktuálisan egyedi, újév-köszöntő műalkotások, amelyeket a gyűjtők rendeltek meg az alkotóktól. Az ex librisek pedig úgynevezett könyvjegyek, vagyis az adott könyv hovatartozását jelző grafikák. Jellemzően a tulajdonos monogramját, címerét, rá utaló ábrázolásokat tartalmaznak.

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az alkotásokon kívül a technikai megvalósításhoz szükséges eszközöket – például dúcok –, grafikai folyóiratokat, külföldi albumokat is bemutatnak. A fehérvári kötődésű művészek közül láthatók Kőnig Róbert vagy Bordás Ferenc munkái is. A száznál több műről Arató Antal címzetes könyvtárigazgató beszélt a megnyitón, amelyen P. Maklári Éva tanárnő működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában