Könnyed, ám megtervezett mozdulatok

2019.01.21. 11:30

Alkotás homokkal, versre és zenére Martonvásáron (videó)

Lenyűgöző homokanimációt láthattunk a BBK-ban a magyar kultúra napja alkalmából. Számos egyéb program is lesz még a napokban megyeszerte, ezekből is szemezgettünk.

Bokros Judit, V. Varga József

Végh Lajos keze nyomán csoda szép formák születtek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Homokban lépkedni nyaranta a strandon, vagy gyerekként belefeledkezni a formák alkotásába a homokozóban – az átlagember leginkább így találkozik a száraz, szemcsés anyaggal. Végh Lajos képzőművész azonban egészen különleges módon aknázza ki a homokban rejlő lehetőségeket: a számítógépes technikát és a rajzolást ötvözve igen látványos homokanimációs performanszokat hoz létre. Ezek egyik változatát láthattuk pénteken a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban, ahol ezzel a műsorral emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról.

Homokkal a szépségért

Miután Pfiffer Zsuzsanna, a központ igazgatója köszöntötte a közönséget, s felhívta a figyelmet a kultúrában rejlő sokszínűségre, az alkotó, Végh Lajos lépett színpadra. Eszköze egy képernyő volt, ezen formálta a homokot, könnyed mozdulatokkal. Mindezt fölülről egy kamera rögzítette, a közönség pedig egy projektoron kivetítve láthatta, milyen képek születnek az előre rögzített zenére és a versekre.

Végh Lajos keze nyomán csoda szép formák születtek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A teljesen elsötétített teremben női arcok, táj, madarak, vízpart hajóval, gyermekét ölelő anya, budapesti látkép jelent meg előttünk. A formák egymásból következtek, alakultak: amit az egyik pillanatban a művész felrajzolt, azt a következőben már át is alakította. A homokkal rajzolt képek és formák összhangban voltak a szintén Végh Lajos által készített animációkkal.

Érzékelhető volt, hogy a mozdulatok könnyedsége mögött rengeteg munka, tervezés rejlik, hiszen mindent pontosan ki kell találni ahhoz, hogy a performansz jól működjön.

A művésztől megtudtuk: Martonvásárra a kultúra napjához illő előadást készített, körülbelül negyedóra teljesen új volt. A 40 perces animáció végén a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek az arcvonásai rajzolódtak ki a homokból.

Az interaktivitás jegyében a közönség is kipróbálhatta a technikát. A gyerekek nagy lelkesedéssel gyűltek a képernyő köré, hogy maguk is elkészítsék saját homokanimációjukat.

A magyar kultúra napja Fejérben

Ezen a héten még több megyei helyszínen lesz kultúra napi rendezvény, ezekből szemezgetünk. Székesfehérváron hétfőn 18 órakor Acsa Szücs Imre képzőművész kiállítása nyílik meg az Öreghegyi Közösségi Házban, ahol Östör Annamária önkormányzati képviselő mond köszöntőt. A tárlatot Péntek Imre költő, művészeti író nyitja meg. Ugyanitt 19 órától Tolcsvay László ’68 koncert lesz, amelyen közreműködik Csurgay Attila, Hajba Imre és Dobos László.

A magyar kultúra napján, január 22-én Fehérváron Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus tart rendhagyó tárlatvezetést 17 órától a Trianon-kiállításon, a Csók István Képtárban. Beszélgetőpartnere Látrányi Viktória újságíró.

Nagylókon 17 órakor Ízőrzők – Szatmárcseke címmel történelmi párhuzamot vonnak a közösségi házban. A KönyvtárMoziban levetítik az Ízőrzők magyar ismeretterjesztő sorozatnak a településről szóló részét, és áttekintik a fontosabb összefüggéseket a jeles nap vonatkozásában.

Móron szerdán 18 órakor Szólt az ember… címmel Jordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila-estjét rendezik meg az Erzsébet téri Művelődési Házban.

Ercsiben ugyancsak 18 órától Téglás Márton színművész előadói estjét tekinthetik meg az Eötvös József Művelődési Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában