Kacajmester, kvázi blogíró

2018.12.08. 11:30

Vas Gereben karikatúráival szívesen csúfolta ki az enyingi tiszttartót

Érdemes, hasznos, jó szellemű emlékkonferenciával zárult a Vas Gereben centenáriumi esztendő Enyingen, a róla elnevezett művelődési házban. Az író 195 éve született, 150 éve halt meg.

Majer Tamás

Vas Gereben műveiben megörökítette az Eszterházy Miklós herceg Tamási határában fekvő vadaskertjében álló évszázados tölgyfákat. Az utolsó öreg tölgy 2014-ben dőlt ki

Fotó: archív

Császtvay Tünde, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa volt az egyik felszólaló. Értőn és árnyalva mutatta be Vas Gereben írói munkásságát a fülelő kíváncsiaknak, kora mindennapi hőseként aposztrofálta őt.

– Nem volt Szupermen, nem mentett meg senkit, nem indult harcba az emberiségért, mégis, a saját hétköznapi gúnyájában parolázva, jókedvű történeteit mesélve szebbé, elviselhetőbbé, szórakoztatóbbá tudta tenni az egyszerű emberek mindennapjait. Jól bánt a szavakkal, jól értette, miről és hogyan kell beszélni a magyar embereknek – mondta róla.

Császtvay Tünde kifejtette, Vas Gereben a hétköznapi élet furfangosságával és ösztönösségével érkezett meg a magyar irodalomba. – Különösebb megerőltetés nélkül a mindennapok, illetve az elmúlt nagy idők korrajzát adta élőbeszédszerű, meg nem komponált, adomamozaikokból összefércelt műveiben – jelentette ki. A közönség arról is hallhatott, hogy Vas Gerebent a róla szóló papírra vetett visszaemlékezések csínytevő, iskolakerülő diákként írják le.

– A munkáséveit az enyingi birtokon megkezdő íródeák-gyakornok itt sem tagadta meg vagabund természetét, módszeresen ingerelte főnökét, az enyingi tiszttartót. Rendeleteit nem szűnő alapossággal csúfolta és forgatta ki. Neki szentelte első irodalmi próbálkozásait, A tiszttartó úr lábnyomai humoros gúnyiratot. Mikor aztán heti rendszerességűvé tette A kancellária és uradalom titkai című karikatúrakiadványát, betelt a pohár. A tiszttartó 1842 márciusában feljelentette gyakornokát a pécsi uradalmi főkormánynál – beszélte el Császtvay. Miután az ócsárlás vádja mellett némi eltűnt közpénzt is feltárt a vizsgálat, hősünk örülhetett, hogy önként lemondhatott pozíciójáról…

Vas Gereben műveiben megörökítette az Eszterházy Miklós herceg Tamási határában fekvő vadaskertjében álló évszázados tölgyfákat. Az utolsó öreg tölgy 2014-ben dőlt ki
Fotó: archív

– Vas Gereben mint a mesebeli tücsök, úgy élte végig az 1848-as dicső harcok idejét is: könnyedén és meggondolatlanul – ugrott előre pár évet az előadó. – Ám nem tagadható, hogy mélyen átérezte a magyarok függetlenségi törekvéseinek fontosságát – emelte ki.

Az írót kora kritikája nem szerette, ám az olvasók annál inkább! Császtvay Tünde szerint a méltatások és bírálatok egy olyan író képét adják ki, aki a közönség gyorsan múló igényeit és a kor politikai viszonyait megértve ügyesen mérte fel az olvasók elvárásait.

– Saját világáról, környezetéről – akárcsak egy mai blogíró – mesélt derűsen. Mégis nem egy komoly társadalmi, történelmi problémát villantott fel, és csomagolt be könnyen csorduló történeteibe. 11 regényében és 1200 adomájában belülről fakadó laikus és barátságos közvetlenséggel mesélt a magyar reformkor mindennapjairól – összegzett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában