életmű és emlékezés

2018.11.09. 19:45

Csontig hatoló versek a „Nagy László 40” szimpóziumon

Nagy László életművét elemezték pénteken, a költő halálának 40. évfordulója alkalmából szervezett szimpóziumon.

Bokros Judit

Jánosi Zoltán előadása világított rá Nagy László életművének jelentőségére

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A Városháza dísztermében foglaltak helyet a „Nagy László 40” szimpózium szereplői és a közönség. A rendezvény szervezője az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány volt, amelynek irodalmi vezetője, Takács Tamás mondott néhány bevezető gondolatot, megköszönve a támogatók (önkormányzat, MMA) segítségét. Az előadások előtt bejátszották az 1975-ös Nagy László-interjú részletét is.

Az előadássorozat és eszmecsere előtt Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében megjegyezte: mindig öröm, ha a Városháza e fontos terme irodalmi eseménynek adhat otthont.

A moderátor, Urbán Péter író ezután átadta a szót az első előadónak, Jánosi Zoltán irodalomtörténésznek, aki Nagy László életművéről beszélt.

Jánosi Zoltán előadása világított rá Nagy László életművének jelentőségére
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Lázár Balázs színművész és költő az előadóművészet tükrében beszélt Nagy László költészetéről. Az előadásból kiderült az is, micsoda színésznagyságok – például Latinovits Zoltán, Berek Katalin – szavalták a Nagy-verseket, csontig hatoló előadásmódban. A szimpózium első blokkja Bakonyi István irodalomtörténész előadásával zárult, aki Nagy László és a fehérvári Takács Imre költő barátságáról beszélt, főleg Takács szövegein keresztül.

A rendezvényen fiatalok is szavaltak, énekeltek Nagy-verseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában