kúlturmorzsa

2018.10.06. 09:00

Szombat este Perelj, Uram! a Vörösmarty Színházban

A Vö­rösmarty Színház nagyszínpadán szombat 19 órától lesz az ősbemutatója a Perelj, Uram! című darabnak. A mű székesfehérvári, illetve csákberényi vonatkozású.

Bokros Judit

Sobor Antal írta a Perelj, Uram! című kisregényt Fotó: FMH

A 2010-ben elhunyt székesfehérvári tanár, író, festő, Sobor Antal a szerzője a Perelj, Uram! című kisregénynek, amely két csákberényi pap valós alapokon nyugvó történetét tárja az olvasó elé. Manszbarth Antal katolikus plébánost és Szikszai János református lelkészt az 1848/49-es szabadságharc vé­ge felé, a megtorlások időszakában, drámai előzmények után végezték ki Nagyigmándon. Az eredeti mű színpadi adaptáció­ja a szintén fehérvári, 2017-ben elhunyt tanárnak, irodalmárnak, Román Károlynak köszönhető. Ő kifejezetten a fehérvári színháznak szánta az átdolgozást, hogy abból előadás készülhessen. Román Károly néhány jelenettel és szereplővel egészítette ki az eredeti művet – olvasható a színház honlapján.

Sobor Antal írta a Perelj, Uram!
című kisregényt Fotó: FMH

A történelmi dráma rendezője a teátrum igazgatója, Szikora János, főszereplői pedig Gáspár Sándor (Szikszai János) és Imre Krisztián (Manszbarth Antal). A Vörösmarty Színház számos ismert művésze (mások mellett Egyed Attila, Kuna Károly, Kelemen István, Kozáry Ferenc) játszik még a darabban, ám az előadásba bevonták a fehérvári független Szabad Színház társulatának néhány tagját is. Ők főleg falusiakat és katonákat jelenítenek meg.

Román Károlynak köszönhető
az átdolgozott mű Fotó: FMH

Az ősbemutatót kifejezetten október 6-ra, a nemzeti gyásznapra időzítették. Az előadás előtt, 18.30-kor a teátrum emeleti galériájában nyitják meg a Sobor Antal-­emlékkiállítást. A vendégeket Szikora János és Brájer Éva alpolgármester köszönti.

A kisregény egyébként ha­marosan, október közepén újra kiadott változatban jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában