A megtorlás igazi drámája

2018.10.08. 20:00

Az eredeti művekhez méltó színpadi előadás lett a „Perelj, Uram!”

A rendező, Szikora János közel két órába sűrítette a két mártír csákberényi pap, Manszbarth Antal és Szikszai János drámáját. A Perelj, Uram! című darab ősbemutatója szombaton volt a Vörösmarty Színházban.

Bokros Judit

Szikszai Jánost (Gáspár Sándor) és Manszbarth Antalt (Imre Krisztián) itt már kocsin viszik Nagyigmánd felé. Az előadás fontos szereplője még a jegyzőt alakító Kricsár Kamill és a cigány lányt játszó Kerkay Rita

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mivel az alapműként szolgáló kisregény szerzője, Sobor Antal (1933–2010) és a színpadi átiratot készítő Román Károly (1933–2017) is fehérvári volt, a valós történetet feldolgozó „Perelj, Uram!” pedig részben Csákberényben játszódik, így itt, Fejér megyében a magunkénak érezhetjük ezt az előadást.

Szikora János színházigazgató tavaly olvasta a színpadi adaptációt, azután a kisregényt, s azt gondolta: a művet hamarosan be kell mutatni – nyilatkozta előzetesen lapunknak. Azzal pedig, hogy az ősbemutató időpontját a nemzeti gyásznapra, az elsősorban az aradi vértanúkra emlékeztető október 6-ra időzítették, arra is utalni akart a rendező: 1848–49 vértanúi nem csupán tizenhárman, hanem sokkal többen voltak. Értük is szólt ez az előadás.

Időben a szabadságharc vége felé járunk, amikor a császári csapatok Haynau vezetésével megkezdik a függetlenségi törekvések megtorlását. A helyszín Csákberény, ahol a katonák beszélgetéséből derül ki: a berényi jegyzőt megtámadták és elűzték a falubeliek. Aztán szóba kerül a két pap, akik állítólag uszítják a népet. A katonák gúnyosan, a megtorlás vágyával beszélnek a kis magyar falu lakóiról, ám köztük sincs teljes egyetértés mindenben. Feszült helyzetek tanúi lehetünk, amelyek fő okozója a társai által is szadistának tartott Stöckl főhadnagy (Kuna Károly) viselkedése, aki éles szóváltásba keveredik Förhécz őrmesterrel (Fehérvári Péter). Megérkezik aztán Wunyewsky százados (Juhász Illés), aki levélben, örömmel hozza a Manszbarth Antal katolikus plébános és Szikszai János református lelkész letartóztatásának elrendeléséről szóló hírt.

A letartóztatásokról itt két falubeli beszélgetéséből értesülhetünk. A kihallgatást már Hartlieb főhadnagy (Egyed Attila) és társa, Valkay hadnagy (Kelemen István) végzi, miközben kint több falubelit megbotoznak.

Szikszai Jánost (Gáspár Sándor) és Manszbarth Antalt (Imre Krisztián) itt már kocsin viszik Nagyigmánd felé. Az előadás fontos szereplője még a jegyzőt alakító Kricsár Kamill és a cigány lányt játszó Kerkay Rita
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A néző várakoztatása után ekkor lép színre először Manszbarth Antal (Imre Krisztián játssza). A finom vonású, magas, csöndes, 27 éves plébános megtudja: a vád az, hogy kihirdette a templomban a debreceni magyar kormány függetlenségi nyilatkozatát. Ezt a pap elismeri, ám hozzáteszi: „Hazám törvényes rendje mellett gyakoroltam kötelességemet.” Manszbarthot a szókimondó, 50 éves Szikszai (Gáspár Sándor) követi. Ő szintén elismeri, nagyon is büszkén, hogy kihirdette a nyilatkozatot. Majd a határozott leintés ellenére elénekli a címadó, 35. zsoltárt: „Perelj, Uram, perlőimmel…”

A két pap sorsa innen kezdve szinte megpecsételődik. Nagyigmándra viszik őket, ahol közös helyiségben várják az ítéletet. A rögtönítélő hadbíróság Ernst vérbíró (Kozáry Ferenc) vezetésével kimondja: felségsértés miatt kötél általi halál vár rájuk. Haynau ezt – mintegy kegyelemként – lőpor és golyó általi kivégzésre változtatja.

Utolsó együtt töltött óráikban a papok között értékes beszélgetések zajlanak le. Amolyan utolsó vacsorát is elköltenek, amelyet egy bátor nő, Fehér Dánielné (Nagy Judit, a Szabad Színház tagja – a társulatból többen is szerepelnek az előadásban) visz be nekik lopva.

A papok szembenéznek gyilkosaikkal (leszámítva Haynaut, akit sosem látunk). Az öt katona lő, a vaktöltényes fegyverek hangosan eldördülnek, a két test összeesik. A nép a tragédia hírére, minden tiltás (jó ideje nem szabad harangozni) ellenére összegyűlik – „egyetlen néma készülődés volt a falu” –, s többen, lassan, együtt meghúzzák a harangot.

Az eredeti művekhez méltó, fontos előadás született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában