Te is lehetsz Toldi!

2018.09.20. 07:00

Toldi Miklós-videojáték is van a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János különjáratán

A guruló tárlat tegnap gördült be Fehérvárra, s az elkövetkező napokban még többször is leparkol Fejérben.

Majer Tamás

A Vörösmarty-iskola végzős diákjai rendhagyó irodalomórán látogatták meg az Arany-buszt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ahogy halad az ember a vers olvasásával, úgy zuhannak le az öngyilkosok – mondta Molnár Eszter muzeológus. – Ah, kínos élet: reggel, estve / Öltözni és vetkezni kell – mondta egy unalmas arcú, félig kifestett úri nő Arany János Híd-avatás című balladájában. – Enyém a hadvezéri pálca, / Mely megveré Napoleont! – jelentette ki a többiek által a bolond titulával felcímkézett csörtető és vigyorgó férfi Arany azonos versében.

Vál, Fehérvár és Kápolnásnyék is a célállomások között

Molnár Eszter a PIM munkatársa, nem Arany-hős. Fenti szavaival az egyik kiállítási installációt elemezte lényeglátóan. Az alkotmány egy kurblival forgatható vászon, amelyen a Híd-avatás szövege feszül. A strófák mellett pedig, a forgatás hatására, mélybe zuhannak az illetők, mint az úri nő, a bolond és a többi halálra szánt.

Hasonló zseniális – Brájer Éva alpolgármester jelzője ez – megoldásokkal teli az utazó tárlat egésze, amely bemutatja persze a költő életét, munkásságát és hatását is. – Minden szál hozzá vezetett, és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja – írta egykor Szerb Antal, szépíró utód. Arany Jánosról több klasszikus és kortárs szerző emlékezik meg hasonlóképpen a kiállítás hátsó traktusában.

A Vörösmarty-iskola végzős diákjai rendhagyó irodalomórán látogatták meg az Arany-buszt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az installációk mellett különleges, Arany- illetve Toldi-korabeli tárgyak, számítógépre kreált játékok, kvízek és tudástár is okosít. A játékok közül egyben mi magunk válhatunk a rettentő erejű Toldivá. Repül a nehéz kő.

A vándorkiállítás tegnap Maroshegyen, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtt strázsált. Iszkádi Erika igazgatótól tudjuk, hogy szombaton, a Böndörödő alatt, 10–18 óra között ismét náluk lesz az Arany-busz, ahogyan majd szeptember 26-án, szerda délután is, akkor 14–19 óra között.

 

A szombati mulatság állandó népes vendégsereggel bír, úgyhogy több ezer ember láthatja majd az Arany-kiállítást. Már tegnap is több iskolás csoport tartott rendhagyó irodalomórát a buszban. Fehérváron ezenkívül vasárnap, 23-án lesz még jelen a kiállítás, akkor a belvárosban, a Hermann zeneiskola Mátyás király körút felőli oldalán.

A busz nemcsak Fejér megyeszékhelyét üdvözli: pénteken egy váli kiküldetést teljesít, hétfőn pedig Kápolnásnyéket veszi célba.

A kiállítás tavaly júliusban, Arany János születésének 200. évfordulójára jött létre, eddig körülbelül 200 településen járt, s 90 ezren látták Kárpát-­medence szerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában