Varázslatos muzsika

2018.09.17. 07:00

Összeforrt Martonvásár nevével a Magyar Népdal Napja

Önfeledt, varázslatos, mélységes mély. A szavak nem túlzóak az ötödik magyar népdal napja jellemzésére. A dallamok, szövegek, s a nyomukban áradó érzések a mi folklórunk, s az újragondolt előadásuk, felhasználásuk keltette felfedezések természetes velejárói e műfajnak.

Zsohár Melinda

Rendhagyó prímástalálkozót is tartottak a rendezvényen. Fotónkon Pál István Szalonna és Berecz András

Fotó: Buzás Tamás

– Felemelő érzés köszönteni a legnagyobbakként számon tartott művészeket itt, nálunk – mondta Pfiffer Zsuzsanna, a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központ igazgatója a szombat esti rendhagyó prímástalálkozó előtt, még az öltözőben. Pedig ötödik esztendeje szervezik a kisvárosban a Magyar Népdal Napját, különleges előadók részvételével, magas színvonalon. Emblematikussá vált a rendezvény, összeforrt Martonvásár nevével, s mivel ilyenkor nagy ágyúk találkoznak egymással és a közönséggel, ez még sajátosabb hangulatot kölcsönöz a gazdag repertoárt felmutató eseménynek.

Rendhagyó prímástalálkozót is tartottak a rendezvényen. Fotónkon Pál István Szalonna és Berecz András
Fotó: Buzás Tamás

Dalok szárnyán áradó titkok

Pál István Szalonna hegedűs, a világ egyik legnagyobb cimbalmosaként emlegetett Balogh Kálmán, a népzenét kissé dzsesszessé muzsikáló Bede Péter szaxofonos, Vizeli Balázs hegedűs, Doór Róbert nagybőgős, Mester László brácsás és a szintén prímás Lakatos Róbert egy helyütt, egy színpadon önmagában zenei ajándék. Maguk mellé vették Herczku Ágnest és Korpáss Évát, s vendégként csatlakozott hozzájuk Berecz András és Harcsa Veronika – az egyik „leghúzósabb” műsorként vonzották lélekig hatoló tudásukkal és profizmusukkal a hálás közönséget. S ez „csak” az egyik erős óra volt a két napból.

A népdalok mellé más műfajokat is becsempésztek a szervezők, ez korábban is így történt, ám nem rontották vele a műfaji tisztaságot, ez nyilvánvalóan kiderült. Pénteken este a Magna cum Laude kezdett afféle városi varázslattal, a BBKK színpadán igényes koncerttel teremtették meg a következő két nap hangulatát Mező Misiék. Lírába oltott nagyszerű versszövegeik alátámasztják azt a tézist, hogy a jó magyar (könnyű)zene hagyományosan mondanivalóval is bír.

Várja közönségét a minőségi kirakodóvásár, a kézműves élelmiszerek, a hungarikumudvar és a népi játszótér kínálata – ez éppúgy része a magyar népdal napjának, mint a zene és a tánc. Kétszáz önkéntes (!) segítette a gördülékeny lebonyolítást, sokan fordulnak meg előadók és nézők a város szívében a sodró programtempóban ez időben.

Szabó Tibor polgármester és Fekete Péter kulturális államtitkár nyitották meg az országos hírűvé-rangúvá emelkedett fesztivált, kedves gesztus volt a mongol Batbayar Zeneemyadar nagykövet magyarnépdal-előadása magyarul – miként tavaly is. Hagyomány az 500 gyerekes népdalkórus, az utcazene- fesztiválozás és a Dankó Rádió élő közvetítése a helyszínről.

Nem csak „nagyágyúk” énekeltek, zenéltek Martonvásáron: a fiatalok is nagy örömmel fakadtak dalra
Fotó: Kortyis Dávid

 

Pazar nevek, rangos hazai és határon túli magyar együttesek muzsikájára, dalaira dobban együtt ilyenkor a szív

Az érzelmek áradása is természetes, hiszen a magyar népdalok, maga a folklórkincs miről másról szólna, mint a szerelemről? Elsüllyedt és sóvárgott világot őriz a népzene és a népdal, a népviseletek megmentett, féltve őrzött, s ünnepélyesen megidézett világa, újra és újra feledhetetlen érzéseket keltvén a racionális utókor nemzedékeiben. Az Erdélyből érkezett Szászcsávási zenekar, a Tükrös és a Góbé zenekar, a Pendely énekegyüttes és Palya Bea mellett jól „megfért” a szlovák népzenész Michal Noga és zenekara, s a New Yorkban élő Iva Bittová cseh–morva hegedűs-énekesnő koncertje.

 

Valódi különlegesség volt Beszprémy Katalin iparművész népzenés divatbemutatója a népi ihletésű frizurákkal, nemez- és selyemsálakkal, stólákkal, kosztümökkel, csodálatos táskákkal. Gazdag, kimeríthetetlen térháza a divatnak, szépségnek a magyar folklór, eleven bizonyítékul szolgáltak hozzá a kifutón megjelent darabok a mai nőkön.

Erős zárásként a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátok címmel a magyar színpadi néptáncművészet történetében először vitte színre a Kárpátalján élő magyarok és nemzetiségiek tradicionális kultúráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában