elhivatottság

2018.09.11. 07:15

Az autentikus magyar népzenét élteti Enyedi Ágnes és Salamon Soma

Egy igen elhivatott fiatal házaspárt ismerhetett meg hétfőn este a Királykút Emlékház közönsége.

Bokros Judit

Enyedi Ágnes és Salamon Soma őrzi és továbbadja a tudást

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Ezen az estén kéz a kézben járt a tudomány, az ismeretátadás és a művészet – fogalmazott Bakonyi István irodalomtörténész, a királykúti beszélgetős esték házigazdája a program vége felé. Vendégei ugyanis egy ifjú művész házaspár tagjai, Enyedi Ágnes népdalénekes és Salamon Soma népzenész voltak, akiknek életét már kisgyermekkoruk óta meghatározza a zene, a népzene szeretete. Más-más helyen nőttek ugyan föl (Ágnes erdélyi származású, de gyermekévei nagy részét már Fehérváron töltötte, itt járt iskolába, Soma pedig Martonvásáron és Tordason cseperedett), útjaik azonban felnőttként találkoztak körülbelül nyolc évvel ezelőtt. Ahogy gyermekként mindkettőjüket körülvette a népzene (míg Ágnest szülei sokat vitték vissza Bonchidára a nagyszülőkhöz, onnan pedig szinte egyenes út vezetett Kallós Zoltán nyári gyerektáborába, addig Soma saját családjában, édesapján, nagyszülein keresztül szívhatta magába a népi kultúra, zene és tánc szeretetét), úgy csöppentek bele a vidám hangulatú táncházakba, ahol végül is egymásra találtak.

Enyedi Ágnes és Salamon Soma őrzi és továbbadja a tudást
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Házasságukból már egy kisgyermek is született – derült ki az esten, amelyen a kezdeteken kívül sok szó esett az elhivatottságról, autentikus népzenénk megőrzésének fontosságáról és az idén elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóval, gyűjtővel való értékes kapcsolatról. Ének is elhangzott, Ágnes például széki és moldvai dallamokat adott elő gyönyörű hangján, Soma pedig az előzőleg bemutatott fúvós hangszereken kísérte. Kiderült: amellett hogy mindkettőjüknek fontos a folyamatos fejlődés, a tanulás, azt is lényegesnek tartják, hogy ismereteiket a tanítás révén továbbadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában