Kárpát-medencei Színjátszó Tábor

2018.08.14. 07:00

Határon túli magyar fiatalok statisztálnak a koronázásban

A városháza dísztermének falán idézet áll „Második Endre király dekrétumából, aki Jeruzsáleminek mondatik”. Itt fogadta hétfőn a polgármester, elnök és színigazgató II. Endre, vagyis II. András leendő katonáit és udvarhölgyeit, lovagjait és egész magyar népét. Színházat játszani jöttek.

Majer Tamás

Olyan diákok jöttek el Székesfehérvárra, akiknek van amatőr színházi múltjuk, illetve jelenleg is aktívan játszanak színjátszó csoportokban, társulatokban

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fönti, idézőjelekbe zárt felirat alatti szakaszt elolvashatják bármelyik városi közgyűlésen, hiszen azok nyilvánosak. Most maradjunk annyiban, hogy tényleg keresve sem találhattak volna a szervezők jobb helyszínt az I. Kárpát-medencei Színjátszó Tábor résztvevőinek köszöntésére, mint ezt a termet, hiszen a fiatalok azért jöttek el Székesfehérvárra, hogy szerepeljenek II. András koronázásának „újrajátszásában”.

Cser-Palkovics András polgármester kifejtette, egykoron királyok léptek a magyar trónra azon a helyszínen, a Nemzeti Emlékhely eredetén, ahol ezen a héten – bár színházi játék részeként –, de ismét korona kerül valaki fejére.

Határon túli vendégek többek között Temesvárról, Nagyváradról, az Ipolyságból

A Rákóczi Szövetség szervezte a tábort. Temesvárról, Nagyváradról, az Ipolyságból valamint Beregszász illetve Szabadka környékéről is érkeztek diákok.

– Mi magyarok vagyunk azok, akik itt a Kárpát-medencében még mindig majdnem minden településen ott vagyunk. A Fehérváron szerzett kapcsolatok, élmények is adjanak nektek erőt, hogy megmaradjatok ott, ahonnan jöttetek – fogalmazott Csáky Csongor, a szövetség elnöke.

Olyan diákok jöttek el Székesfehérvárra, akiknek van amatőr színházi múltjuk, illetve jelenleg is aktívan játszanak színjátszó csoportokban, társulatokban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szikora János színigazgató lapunknak elmondta, fontos volt, hogy színházi ambícióval rendelkező fiatalok vegyenek részt az előadásban, olyanok, akiknek van amatőr színházi múltjuk. – Azonban nem ez volt a legfontosabb, hanem az, hogy honnan jöttek és mit képviselnek – hangsúlyozta.

„Virtuális katedrálist építünk”

A szertartásjáték rendezője a fiatalokat köszöntve fejtette ki az előbbi állítást.

– Egy virtuális katedrálist építünk. Azt próbáljuk újjáépíteni, amit az évszázadok leromboltak, s téglákból már soha, de képzeletből, hitből, érzelemből és gondolatból igenis újra felépíthető. Ebben vagytok ti részesek: valamennyien olyan országokból jöttetek, amelyet nem Magyarországnak hívnak, és ti mégis magyarok vagytok – fogalmazott a rendező, aki azt a lelki töltetet szeretné „beépíteni” az előadásba, amelyet a határon túl élő magyarokban kimunkált az idő.

 

Az ötvennyolc fiatal közel kétszáz alakot fog magára ölteni az előadás 70-80 perce alatt.

– Rendkívül komplikált lesz a feladatuk, hiszen az ő munkájuk nyomán elevenedik majd meg a középkor élete, a népessége, a különböző középkori karakterek, a lovagok világa, az udvarhölgyek, az őrök, a katonák alakja – nyilatkozta Szikora János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában