Novemberben lesz az elődöntő

2018.08.30. 10:30

Háromnapnyi tréningen túl a Fehérvár Táncosa fiataljai

Szerdán véget ért a Fehérvár Táncosa tehetségkutató versenyre felkészítő tábor, amely három helyszínen zajlott. A fiatalok várhatják az elődöntőt.

Bokros Judit

A Táncházban a közönség előtt is nyitott lesz az elődöntő

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Komoly munkán vannak túl azok a 14-25 év közötti ifjak, akiket a zsűri beválogatott az először meghirdetett Fehérvár Táncosa versenybe. Összesen tizenhat produkció előadóját tartották érdemesnek a versengésre. Abban, hogy a táncok minél jobbak lehessenek, a felkészítő táborban való részvétel segíthet. Ekkor találkoztak először a versenyzők, igaz, három külön helyszínen gyakoroltak.

A Táncházban a Székesfehérvári Balett Színház egyik vezető táncosa, a koreográfusi tapasztalatokkal is rendelkező Cristina Porres Mormeneo volt a mentor. A Felsővárosi Közösségi Házban Szóka Roland táncművész, a Kecskemét City Balett tagja vezette a felkészítést, a Free Spirit Dance edzőtermében pedig Barta Viktória koreográfus, a hip-hop műfaj elismert szakembere, a Budapesti Operettszínház hivatalos koreográfusa foglalkozott a fiatalokkal.

Utóbbi helyszínen kedden jártunk. A kora délutánra már jól megdolgoztatott táncosok közül páran pihentek, a többiek pedig aktívan gyakoroltak, míg Viktória elmondta: nála öt csoport és egy szólótáncos készült. A stílusok ugyan különbözőek voltak, ám Viki mindenhol arra helyezte a hangsúlyt, hogy koncepciót keressenek az adott koreográfiában. – Fontos, hogy saját ötleteket valósítsanak meg, és dolgozzanak együtt. Most nagy divat, hogy a videocsatornákon látható táncokat másolják a fiatalok. Ehelyett kellene a saját kreativitásra építve és egymás által inspirálva létrehozni a táncokat. Többnyire vannak már lépésanyagok, kombinációk, elképzelések, én pedig ezek megvalósításában segítek. Ha nincs határozott alap, akkor ahhoz adok ötletet, mit érdemes magukból megmutatni a nézőknek. Nagyon lényeges, hogy itt nem csupán fizikális, sportteljesítményről van szó, hanem művészetről, tehát szépen elő is tudják adni azt a táncot – mondta Viki.

A Táncházban a közönség előtt is nyitott lesz az elődöntő
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A tábor három napja hamar eltelt. A csoportos mellett azért egyéni foglalkozásokra is volt lehetőség, s a versenyzők olyan impulzusokat, instrukciókat kaphattak, amelyek alapján tovább tudják magukat fejleszteni a novemberi elődöntőig. Ez már a közönség előtt is nyitott lesz a Táncházban. A döntőre a tervek szerint december 9-én kerül sor a Vörösmarty Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában