A zene tiszta ügy, fontos az összhang emberileg

2018.06.03. 09:00

Szvorák Katalin népdalénekes nemrég három új albummal jelentkezett

Dallal köszöntötte közönségét Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes, előadóművész, aki a minap volt Bakonyi István irodalomtörténész vendége a Királykút Emlékházban. Azon az estén sok mindent megtudhattunk a felvidéki származású énekesről, akit végül az indított el a pályán, hogy megnyerte a Röpülj páva című versenyt.

Bokros Judit

Balról Cserta Balázs, aki fúvós hangszereken kísérte Szvorák Katalint. Jobbra Bakonyi István házigazda

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Első zenei élményei az otthonhoz, a családhoz kötődnek, anyai nagyszülei például nagyon szerettek nótázni. Ám vidéki lányként a természet hangjai is közel álltak hozzá. Juhász és paraszt felmenőkkel rendelkező családjában megkapta azt a féltő, óvó szeretetet, amelyre egy gyermeknek szüksége van – mesélte közönségének.

Ifjú lányként Kovács Kati-rajongó volt, akiről később kiderült: elég sok bennük a közös vonás. Szvorák Katalin útja azonban mégsem a könnyűzene felé vezetett. Az elmúlt évtizedekben itthon és külföldön is számos országban fellépett, több saját lemez, rangos díj fűződik a nevéhez. Elismerték remek hangját, előadóművészi kvalitásait. Termékeny alkotó, ezt jelzi az is, hogy nemrég három új albummal jelentkezett: Hazagondolás, Tölgyfa-testvér, Szvorák 60.

Az esten a Tölgyfa-testvérről is elhangzottak dalok Cserta Balázs fehérvári zenész közreműködésével, akivel egy kapolcsi fellépés óta vált igen szorossá a munkakapcsolat. Szvorák Katalin elmondta azt is: a zene számára tiszta ügy, ezért nagyon fontos, kit választ partnernek. A szakmai tudás mellett meghatározó, hogy emberileg is megértsék egymást. Így dolgozott együtt már több ismert és elismert művésszel, például Szabó Dániel nép- és jazz-zenésszel.

Balról Cserta Balázs, aki fúvós hangszereken kísérte Szvorák Katalint. Jobbra Bakonyi István házigazda
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A művésznő arról is vallott, mennyire fontos neki magyarországi magyarként határon túli származása, az ottani kapcsolatok. S azt is elmondta, mennyire hisz a művészet, különösen a zene erejében, amely a gyógyulást is segítheti. Hozzá is jártak olyan emberek énekelni, akik komoly betegségben szenvedtek, s hangulatuk, állapotuk javulást mutatott. Ez motiválta annak idején a Dúdolós című lemezt, amely a Szent Rókus Kórház gondozásában készült.

A fehérvári esten is megtapasztalhattuk az ősi népdalok erejét Szvorák Katalin elmélyült előadásában. Moldvai, szlovák, somlyói dallamokat is hozott, amelyek befészkelték magukat a fülekbe, lelkekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában