A Bartók tér lesz a központ

2018.06.07. 09:30

Könyves terasz az árkádok alatt

A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok programjai – az országos rendezvényhez csatlakozva – múlt hét végén kezdődtek. A könyves piknikek hangulatát is fölelevenítik.

Bokros Judit

A kipakolás tavaly még a Városház téren zajlott

Fotó: FMH Archív

A korábbi néhány évben a könyvhetet Székesfehérvár központjában, a Városház téren rendezték meg, kapcsolódó, intézményeken, könyvesboltokon belüli programokkal. A könyvárusok, könyvtárak az Országalma környékén, kis faházakban pakoltak ki, a főbb koncertek, előadások, beszélgetések színpadon zajlottak. Így próbálták megszólítani az utca emberét, s kivinni a könyvek, az olvasás szeretetét a szélesebb közönség elé.

Idén azonban változott a helyzet, s valamelyest visszatér a régi idő hagyománya. A Vörösmarty Mihály Könyvtár könyvheti rendezvénysorozatot szervezett, amelyhez támogatók, együttműködő partnerek csatlakoztak. A főbb helyszínek a különböző könyvtárak, de például a Vörösmarty Társaságnál is zajlanak programok. Pénteken terasz nyílik.

A kipakolás tavaly még a Városház téren zajlott
Fotó: FMH Archív

A Vörösmarty könyvtár igazgatója, Vasné Borsos Beáta Bíborka elmondta: könyvheti programjaik megszervezését támogatta az önkormányzat. Úgy gondolták, idén egy délután erejéig felelevenítik a régi piknikek hangulatát, amikor a bibliotéka, az árusok az árkádok alatt pakoltak ki. A szabadtéri események központja tehát ismét a Bartók Béla tér lesz, a könyvtár árkádjai alatt pedig megnyílik a Vörösmarty terasz, több könyvesbolt kínálatával.

A gyerekeket 15 órától Herper-játszó várja a téren logikai, ügyességi játékokkal. A felnőtteknek a teraszon a zenés, irodalmi kávéházi hangulatot egy közelből kitelepülő bisztró biztosítja, lesz dedikálás, 18 órakor Zoltán Gábor író könyveit mutatják be. A beltéri események közül az igazgató kiemelte az olvasóteremben Szabó Norbert Ádám Guiness- és világrekorder kajakos előadását, aki könyvéről is beszél, a téren pedig látható lesz a 7 méteres kajak is. Ugyancsak az olvasóteremben kerül sor Kepes András író, újságíró előadására, amely 19 órakor kezdődik Világkép címmel.

A Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében a már elhunyt vajtai író, Horváth Lajos Gyalog megyünk, vagy Elvis Presley? című könyvéről beszélgetnek 18 órától. Ugyanitt adják át június 7-én, csütörtökön 17 órakor, Ambrus Lajos könyvbemutatója előtt a Vajda János-díjat, amelyet a megyei költőversenyen P. Maklári Éva érdemelt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában