Nagy remények árulói, álmodói

2018.06.12. 15:00

Ezen a héten ismét látható a Szabad Színház új előadása az Igézőben

Kaliforniai álom magyar kivitelben – a Szabad Színház legfrissebb darabja a kisember nagy vágyait figurázza ki.

Bokros Judit

A háttérben Theri jósnő „tévés” díszletek között, Bence, aki Andikát fűzi, az előtérben pedig Pali szorgoskodik

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az idén 60 éves fennállását ünneplő Szabad Színház rendezője, Nagy Judit ismét kortárs, ráadásul magyar szerző művét vette alapul. A „Kaliforniai álom” Tallér Edina drámakötetében jelent meg, a magyarországi ősbemutató pedig a székesfehérvári társulatnak köszönhető. Már ettől is a miénknek érezhetjük az előadást, amely témájában valóban mai problémákat feszeget, ám műfaja a szociobörleszk megnevezést kapta, s az teljesen illik is rá.

Balogh Mihály, a simulékony negyvenes, János bőrében
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A sztori szerint van egy „nagyon nagy, nemzetközi cég” két telefonos diszpécserrel és egy szupervizorral, akiknek az a dolguk, hogy szóval tartsák, majd bekapcsolják a kedves hívó felet a tévés jósnőhöz, Therihez (Kövesi Tünde alakítja), aki majd jó sok pénzt, boldogságot, esetleg egészséget varázsol nekik (talán mindenkinek ismerős momentum…). Ám ha arra van igény, a diszpécserek akár szextelefonokat is lebonyolítanak.

A háttérben Theri jósnő „tévés” díszletek között, Bence, aki Andikát fűzi, az előtérben pedig Pali szorgoskodik
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Van közöttük lecsúszott újságíró, Bence (Szabó Miklós Bence játssza), frusztrált ötvenes férfi , Pali (Szabó Miklós formálja meg) és simulékony negyvenes, János (Balogh Mihály bújt a bőrébe). Egy nap megérkezik az új kollegina, Andika (Paulik Annáé a szerep), a félrecsúszott, ám szemrevaló, sokat csacsogó színész- és táncosnő, s belép a képbe a kőkemény vezető, a szupervizor, Mari (Nagy Judit alakítja). A cég a tévés áljóslások révén tulajdonképpen reményt árul a reményvesztett kisembereknek, akiktől minél több pénzt akar kicsikarni.

Mari roppant meggyőzően veszi rá Jánost, hogy többet dolgozzon
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A bevételnövelés érdekében a főnök versenyt hirdet, a győztes jutalma pedig egy kaliforniai utazás. Ettől kezdve a már meglehetően enervált társaság megembereli magát, mert a remény őket is elkezdi éltetni. A dolgok azonban bonyolódnak: a Bence szeretőjévé lett Andika nem akar szextelefonozni, Theri jósnő vészjósló álmot lát, a kollégák összevesznek, végül pedig kiderül: a főnöknő sikkasztott, a cég papírjai nem voltak rendben, úgyhogy bezár a bazár.

A lecsúszott újságírót, Bencét Szabó Miklós Bence játssza
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Illetve, profilt vált – közli egy szigorú férfi (Kovács Máté), aki azt is elmondja: ha a munkatársak hajlandóak átképezni magukat, akkor akár maradhatnak is. Az első felháborodás után ez történik, s az alkalmazottak lényegében tovább árulják a reményt, csak éppen hitelek, készleten lévő gyógyszerek formájában… Hiszen kereslet erre is bőven van manapság.

A darabot június 14-én, csütörtökön 20 órától játsszák újra az Igézőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában