Kiállítás

2018.06.25. 18:49

Ecsettel a békéért – tárlat nyílt Gyóni Géza születésének évfordulóján Fehérváron

Az 1884-ben éppen június 25-én született Gyóni Géza katona költőre emlékeztek hétfőn, s kiállítás is nyílt.

Bokros Judit

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház galériájában a főleg hadisír-gondozással, s ehhez kötődő kulturális tevékenységekkel foglalkozó Krajczáros Alapítvány hozta el vándorkiállítását. A művek egyebek mellett háborús életképeket, katona portrékat, katonai temetőket ábrázolnak. Az alapítvány elnöke, Németh István a megnyitón elmondta: 2014 óta több mint 40 helyszínen mutatták be az anyagot, amely teljes egészében hatvannál több művész kétszáznál több alkotását tartalmazza. Ennek egy része látható Fehérváron, egyéb tárgyi emlékekkel kiegészítve.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében a béke törékenységére, megtartásának fontosságára hívta föl a figyelmet, hangsúlyozva, hogy utóbbihoz az ilyen kiállítások és megemlékezések is hozzájárulnak.

Gyóni Géza életét, munkásságának jelentőségét Murinkó Attila ezredes méltatta, a katona költőről pedig az udvaron közösen emlékezett meg a közönség a harmonikaszóval és szavalattal színesített rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában