az Ünnepi Könyvhét keretében

2018.06.17. 09:30

Altató, a családregény – Gerlóczy Márton könyvéről mesélt

Tavaly megjelent, Mikecs Anna: Altató című regényéről beszélt elsősorban Gerlóczy Márton író az Ünnepi Könyvhét egyik rendezvényén.

Bokros Judit

Mikecs Anna: Altató – már Gerlóczy Márton könyvének szép borítója is megfoghatja az olvasót 

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A héten zárult a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok helyi rendezvénysorozata is. Ennek egyik programja volt a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában rendezett beszélgetés a harmincas író korosztályhoz tartozó Gerlóczy Mártonnal. A szerzőt Kocsis Noémi újságíró kérdezte az érdekes, Mikecs Anna: Altató című regényéről.

Először egyébként a nagymama leveleit találta meg, dolgozta föl, ezután jöttek a dédnagymama írásai. A dokumentumok rendezése nagy munka volt, sokat be kellett gépelni. A könyv megírására a szerző még a nagymama halálos ágya mellett ülve tett fogadalmat – úgy érezte, meg kell örökítenie e nagyszerű asszony sorsát, akivel oly közeli volt a kapcsolata.

Mikecs Anna: Altató – már Gerlóczy Márton könyvének szép borítója is megfoghatja az olvasót
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A beszélgetésből megtudhattuk, hogy összesen hét női karakter jelenik meg a regényben, Gerlóczy az ő sorsuk párhuzamosságait igyekezett megmutatni. A szövegben szabad áramlást engedett – úgymond – a női panasz-áradatnak, ám a könyv nem csak erről szól.

Részletek derültek még ki a nosztalgikus, szép borítóról, amelyen egy mintás kávés findzsa látható. Ezt gondos, hosszas keresés után választották ki, hogy a japán Kaz Kameshima a megfelelő környezetben lefotózhassa. A végső, nagyon letisztult változatot körülbelül másfél hónap ötletelés, keresgélés előzte meg. Különlegesség, hogy aztán e borító létrejöttének kapcsán is született egy könyv, Nézd csak, itt egy japán! címmel, Gerlóczy Márton tollából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában