Teste itt nyugszik

2018.06.01. 18:00

A III. Béla-kiállítás június végéig látogatható Székesfehérváron

A III. Béla király életét bemutató kiállítás június végéig látható a megyeszékhelyen. Az idén több alkalommal ingyenes tárlatvezetésen kalauzolták a vendégeket, a kilencediket szerdán tartották.

V. Varga József

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Teste Fehérvárott nyugszik – III. Béla király című kiállítást 2017 augusztusában nyitották meg a megyeszékhelyen, a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A kiállításon megtekinthetők azok a tárgyak, amelyek 1848-ban, az Érdy János vezette ásatás során kerültek elő a mai Nemzeti Emlékhely, az egykori Bazilika területéről. A királyi pár – III. Béla és első felesége, Antiochiai Anna – sírjában talált leleteket akkor Budapestre szállították, így azok 169 esztendő elteltével térhettek haza tavaly Székesfehérvárra.

A június végéig megtekinthető kiállításon az 1184-ben elhunyt Anna királyné sírjában megtalált aranygyűrűje és halotti koronája, míg az 1196-ban elhunyt III. Béla király földi maradványai mellett föllelt halotti koronája, kardja és jogara, emellett egy nyakára helyezett ereklyetartó mellkereszt, egy körmeneti kereszt, avagy zarándokkereszt, gyűrű, karperec, egy pár sarkantyú is megcsodálható. A

szerdai ingyenes tárlatvezetésen Kovács Dóra múzeumpedagógus kalauzolta a látogatókat.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítást tavaly Szabados György történész mutatta be a közönségnek. A város történelmi jelentőségéről szólva örömét fejezte ki akkor, hogy a megnyitóra nemcsak fehérváriak jöttek el, mert, mint mondta, Székesfehérvár az ország történelmének és identitásának fontos részét képezi. A Képes Krónika refrénszerűen visszatérő mondatát többször is idézte: „Teste Fehérvárott nyugszik” – III. Béla király estében is így szól a korabeli írás. Innen a kiállítás címe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában