II. András 800 éve járt az erődítményben

2018.05.18. 07:43

Akkor és most: Magyarok Margatban

A Szíriai–Magyar régészeti misszió legújabb eredményeiről nyílt kiállítás Akkor és most – Magyarok Margatban címmel a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Borsányi Bea

Franta Dezső, restaurátor hétszer dolgozott az ásatás helyszínén

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A tárlatot Franta Dezső, restaurátor, a kiállítási anyag kurátora ajánlotta a jelenlévőknek, akiknek főként az ásatások megszervezéséről és annak mindennapjairól, szépségeiről és nehézségeiről beszélt. A szíriai Margat várában 11 éve folynak ásatások. II. András királyunk busás évjáradékot, évi 23 kilogramm ezüstpénzt adományozott a johannitáknak 1218-ban, amikor az ötödik keresztes hadjárat idején hazafelé tartva útba ejtette a margati erődöt. A vár egyébként sok hasonlóságot mutat az esztergomi királyi várral, amelynek lakóépületeit II. András apja, III. Béla építtette.

Franta Dezső, restaurátor hétszer dolgozott az ásatás helyszínén
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A kiállításon, amelyen túlnyomórészt információs táblákon lehet elolvasni II. András kereszteshadjáratát, a vár történetét, illetve azt, hogyan is nézett ki, néhány korabeli kerámiát és a vár makettjét lehet megtekinteni. Franta Dezső, aki egyébként 2011 óta vesz részt a munkákban elmondta, hogy a 2016–2017-es ásatásokon a lovagok által lakott várrész egy régebbi ciszternájából előkerült több mint 500 db tányér, amelyek egy része ép, nagyobb része töredék, de kiegészíthető. Most ezeken dolgoznak a szír kollégákkal. A tárlat május 30-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában