Beszélgetés a szerzővel

2018.04.12. 06:30

Szemelvények Csala történetéből

Varró Ferenc 1957-ben költözött Csalára szüleivel, édesanyját postahivatal-vezetőnek nevezték ki. Hamar megszerette a települést, s ez az érzés azóta sem hagyta el.

Majer Tamás

Tizenhat négyzetméteres makettet készített a csalai kastélyról Varró Ferenc

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Olyannyira így van, hogy most, öregedő koromban, könyvet írtam Csaláról. Bár nem annak készült, csak a gondolataimat rögzítettem először – mesélte a szerző.

Egyszer Varró Ferenc kezébe került egy folyóirat, amelyben a csalai kastélyról olvashatott. Forgatva a magazint, úgy érezte, ő többet tud a kastély múltjáról. Ez ösztönözte arra, hogy megmutassa jegyzeteit valakinek. Bányai Balázs, a Szent István Király Múzeum történésze szemlézte a vázlatait.

– Biztatott, hogy rendezzem egybe a jegyzeteket, hiszen Csaláról még nem született helytörténeti munka. Mégsem lett igazán helytörténet ez a könyv, hanem – ahogy a címben is áll – szemelvények – folytatta.

A kötet foglalkozik Csala környezetével, történetével, növény- és állatvilágával, a falut ért háborús eseményekkel, de a helyi futballal, a csalai közművek kiépítésével, a polgárőrség megalakulásával is.

Tizenhat négyzetméteres makettet készített a csalai kastélyról Varró Ferenc
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Varró Ferenc négy éve látogatja Kégl Szilviát csákberényi otthonában. Az asszony 1937-ben született, s Csalán nőtt fel. Leszármazottja Kégl Györgynek.

Tőle tudta meg például annak a történetét, hogy miért nevezik Zsidó-tónak a Csala közelében lévő tavat. A török idők után elnéptelenedtek a települések. Különböző vallású embereket telepítettek be a falvakba. A Lovasberénybe került zsidók, amikor bementek Székesfehérvárra, vallási előírásuknak megfelelően megmosakodtak a csalai tóban. Innen ered az elnevezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában