Üzenet Babits Mihálynak

2018.04.11. 20:43

Fejér megyei költők költészet napi verses rivalizálása a Vajda-díjért

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és a Vörösmarty Társaság 2013-ban közösen alapította meg a Vajda János-díjat. Ezúttal P. Maklári Éva nyerte el az elismerést. A díjat csak Fejér megyében élő költők kaphatják.

Majer Tamás

P. Maklári Éva győztes versének címe: Babits Mihálynak még húsvét előtt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

P. Maklári Éva a díj történetének hatodik kitüntetettje, aki valóban elnyerte a díjat, hiszen egy délutánba sűrített versverseny után, a közönség és a zsűri szavazatai alapján hirdetett győztest Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

A verseny, pontosabban a szavazás menete megváltozott az elmúlt évekhez képest. A korábbi öt alkalommal kizárólag a közönség szavazott. Idén felállt egy zsűri is. Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója, Bobory Zoltán és a tavalyi Vajda János-díjazott, Pálfalvi András voltak a döntnökök, a negyedik szavazatot a közönség véleménye adta.

Hat költő pályázott idén a díjra. Az első felolvasások sorrendje a következő volt: Prax Levente: Régi harctér, Sajtos Lajos: Por Isten szemében, Sztrojkó Márk: Mérgezte a lelkem, Hady Nikolett: 8 – túl a teljességen, Gál Csaba: Ki a király? Romkerti látomás, P. Maklári Éva: Babits Mihálynak még húsvét előtt.

Az első fordulóból hárman jutottak tovább, így ők – Gál Csaba, Sajtos Lajos és P. Maklári Éva – ismét fölolvashatták költeményüket. Majd, míg a zsűri összeszámolta a nézők szavazatát, megvitatták a verseket, a három döntős Vajda János-verseket olvasott fel.

A Fejér megyei kötődésű, tizenkilencedik századi elődhöz fűződő viszonyáról kérdeztük a meghatódottság könnyeit mosollyal együtt viselő P. Maklári Évát, a 2018. év Vajda János-díjasát.

P. Maklári Éva győztes versének címe: Babits Mihálynak még húsvét előtt
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon érdekes a viszonyom hozzá, hiszen nem egységes a költészete, de vannak kiugróan szép versei, azokat nagyon szeretem. Egészében közel áll hozzám Vajda János, annál is inkább, mert tanítottam a költészetét – felelte. – Úgy gondolom, hogy akkor amikor ezeket a verseket írta, akkor az modern költészetnek számított. Nem véletlen, hogy Ady Endre később úgy hivatkozott rá, mint ősére, aki megteremtette a költészetéhez vezető utat – folytatta Vajda költői jelentőségéről.

P. Maklári Éva győztes versét valóban húsvét előtt írta, vagyis alig néhány hete született meg a költemény.

– Annyi zaj és fegyverropogás vesz körül bennünket a világban. Úgy gondoltam, hogy amit Babits Mihály megfogalmazott a Húsvét előtt című versében, hogy elege van a nagy malomból, s legyen vége már, legyen béke már, mindez most is nagyon aktuális. Végre győzzön a szeretet és a humánum közöttünk – foglalta össze díjnyertes versének alapgondolatát a költő. – Én nagyon szeretem Babits Mihályt, úgy gondoltam, hogy szólok hozzá, hogy támadjon föl, és segítsen a béketeremtésben – zárta szavait P. Maklári Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában