egyedi, festett számlapokkal

2018.03.04. 11:00

Sebestyén András első órakiállítására készül, mintegy félszáz munkával

Az egyedileg festett számlapú órák szinte ékszerként viselhetők. Hamarosan kiállítás nyílik belőlük.

Bokros Judit

A gyűjtő által küldött régi karórák innovatív módon újulnak meg az egyedi, festett számlap miatt Fotó: Koppán Viktor

Sebestyén András két éve kezdett egyéni kivitelezésű óraszámlapok festésével foglalkozni. Először azonban a festés jött mint hobbi, s ebben autodidakta módon képezte magát. A 2000-es évektől készít olajfestményeket, és állítása szerint abból tanult a legtöbbet, hogy mit rontott el egy-egy képen. Festett tájképeket, életképeket, csendéleteket, s a klasszikus mellett próbálkozott az absztrakt kifejezésmóddal is. Ma inkább belső indíttatású, a képzeletre épülő műveket alkot, amikor csak az ideje engedi – mesélte Sebestyén András, aki már egy-egy kiállításon is megmutatta képeit.

Sebestyén András

Az óraszámlap festését először próbának szánta. Vásárolt egy szerkezetet, amit szétszedetett és a maga alkotta képpel tett egyedivé. Ez a változat olyan jól sikerült, hogy folytatta a munkát. A közösségi médiában talált rá egy békéscsabai gyűjtőre, Fodor Krisztiánra, aki régi, klasszikus karórákkal foglalkozik. András fölvette vele a kapcsolatot, majd kapott tőle postán egy szétszedett időmérőt, aminek a számlapjára újabb mintát festett, és ezt visszaküldte. Krisztián elégedett volt. Azóta is együtt dolgoznak, kettejük együttműködésének köszönhetően újulhat meg számos régi, egyébként esetleg az asztalfiók mélyén fekvő, kidobásra ítélt óra. Ezek kis karbantartás után még a mai napig működhetnek, hiszen annak idején valódi minőséget képviseltek. Az újrahasznosítás innovatív módja ez is. András elmondta: felhúzható, még jó állapotú szerkezettel rendelkező klasszikus órákról van szó, amelyek a számlap átfestésével, némi renoválással, megfelelő szíjjal teljesen át-alakulnak.

Az apró képek témáját tekintve sorozatokban gondolkodtak. Van például régi versenyautókat, az univerzumot, az atlaszt ábrázoló számlap, egészen finoman kivitelezett képekkel.

A gyűjtő által küldött régi karórák innovatív módon újulnak meg az egyedi, festett számlap miatt Fotó: Koppán Viktor

A festés módjáról András nem árult el részleteket. A lényeg, hogy nagyon aprólékosan, nagyító alatt kell dolgozni, igen vékony, hegyes ecsettel. Egy-egy kép megalkotása legalább két napig tart, de akár több időt is igénybe vehet.

A különleges, mutatós órákból hamarosan Fehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendeznek kiállítást.

A március 23-án nyíló tárlaton körülbelül 40-50 időmérőt tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában