Légtornászok

2018.03.31. 20:00

Az amazonképző varázslatos világa – A fehérvári Hajnal Mozgástér fiatal tehetségei

Ezek a lányok úgy mozognak a kötélen, mintha világéletükben a levegőben léteztek volna: a fehérvári Hajnal Mozgástér fiatal tehetségei a Richter Flórián Cirkuszban tartottak nyílt napot.

Szanyi-Nagy Judit

Még az edzés is látványos módon zajlik a székesfehérvári stúdióban

- Richter Flóriánnal már három éve tartjuk a kapcsolatot: először egy véletlen találkozás folytán hívott meg bennünket a Győrben állomásozó cirkuszba, hogy bemutatkozzunk – mesél a kezdeti találkozásról Molnár Hajnalka, a mozgástér vezetője.

- Az, hogy a gyermekek kipróbálhatják magukat a manézsban, nagyszerű lehetőség, bár – teszi hozzá a vezető – technikailag nagy felkészültséget igényel. Ugyanis alkalmazkodnunk kell a speciális körülményekhez, például a stúdióéhoz képest jóval nagyobb cirkuszi belmagassághoz. Itt a hosszabb kötélpályán másképp mozog az anyag, sőt, a stúdió kétpontos kötéséhez képest az egypontos, kevésbé stabil felfüggesztést kell használnunk.

Csizmadia Liza társaihoz hasonlóan teljes átéléssel mutatta be légtornász produkcióját. Kecsesség, hajlékonyság, nőiesség jellemezte

Azonban, mint Hajnalka mondja, a cirkuszművészet és a légtornászat a problémamegoldásról is szól: az anyag bármikor összetekeredhet, és számos más olyan helyzet is kialakulhat, amelyet a helyszínen minél előbb meg kell oldania az ott szereplőnek.

- Első körben azt mondanám, légtornászok vagyunk és légtornászatot tanítok. De valójában, amit csinálunk, több ennél: a cirkuszművészet minden ágát képviseljük. Nem idegen tőlünk a zsonglőrködés, a tűztánc, a gólyalábazás, a kortárs tánc és a balettművészet sem, lényegében bármilyen ügyességi vagy mozgással kapcsolatos dolgot elvégzünk. A mozgástér legerősebb vonala azonban a cirkuszművészet, azon belül is a légtornászat – részletezi a vezető.

Az „amazonok” tanításáról és biztonságáról Molnár Hajnalka, a Hajnal Mozgástér vezetője gondoskodik

A Hajnal Mozgástér egyesület öt éve működik, bár a tűzzsonglőrködést Hajnalka már hét éve, a cirkuszpedagógiát pedig idestova 13 éve oktatja. A tanítványok elsősorban Székesfehérvárról járnak a stúdióba, de a megye többi részéből érkezők sem ütköznek zárt ajtókba: Hajnalka agárdi, így onnan is többen látogatják a stúdiót, illetve kecskeméti és budapesti tanítványok is voltak már itt.

A korcsoportot tekintve leginkább a tíz és tizennégy év körüli fiatalok jellemzőek, de Hajnalka megadja a lehetőséget a piciknek is. Ugyanis hiába jellemző a magyarországi artistaképzésre, hogy ötödik osztálytól felfelé foglalkoztatják a gyermekeket, Hajnalhoz egy-két óvodás is jár. Így fordulhat elő, hogy az egyik tíz év körüli tanítványa már évek óta légtornász, és a profi kategóriába tartozik.

Fábián Bíborka itt még csak elfoglalta a cirkuszi pozícióját
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Azt, hogy a gyermekek mit kezdenek ezzel a tudással, Hajnalka nem befolyásolja. A stúdióvezető előadóművészként is dolgozik, így ezt az irányt is folyamatosan tanítja a fiataloknak. Mint mondja, az itt elsajátított ismeretekkel kellőképpen boldogulni tudnak majd az életben az „amazonképző” lányai: ők már kiléptek a komfortzónájukból, és van elég erejük, kitartásuk. Akár a cirkuszban, akár bármely más előadóművészeti ágban helyezkednek el, akadnak gyermekek, akik könnyen lehet, hogy világszerte ismertté válnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában