Köti a sötétséget

2018.03.07. 20:06

Apasirató versek kötete jelent meg Fellinger Károlytól

A felvidéki költő, helytörténész, Fellinger Károly új verseskötetét mutatták be szerdán a Vörösmarty Társaságnál. 

Bokros Judit

Fellinger Károly estjén P. Maklári Éva (balra) olvasott föl

Fotó: Fehér Gábor

Fellinger Károlynak harmincnál több kötetét adták már ki, ezekből összesen tíz a verses. A legutóbbi Köti a sötétséget címmel jelent meg, és most a Vörösmarty Társaságnál mutatták be. Az esten Bakonyi István irodalomtörténész és Saitos Lajos költő adott összecsengő elemzést a könyvről, a versekről. 

A középpontban az annyira szeretett apa elvesztése, a halál áll, így ez amolyan apasirató verseskönyv. A költőt körülveszik a keservek, fájdalmak, szenvedések, amelyeket hűen ad vissza Fellinger pátosztól mentes lírája – fogalmazott Bakonyi István, hozzátéve: a versekben epikus színek, részletek fedezhetők föl. A költemények szinte regénnyé állnak össze, sajátos monodrámává alakítva a kötetet.

Fellinger Károly estjén P. Maklári Éva (balra) olvasott föl
Fotós: Fehér Gábor/fejermegyeihirlap

Saitos Lajos elemzése több átfedést tartalmazott, mert szintén kitért az apasirató versekre, párhuzamot vont más költők (például a sárkeresztúri Bella István) műveivel. Szó esett a könyv lírai napló mivoltáról, amelyből megismerhetők a szenvedéssel teli napok.

Fellinger Károlytól megtudhattuk: költészetében a szikár, minimál irányba való elmozdulás már korábban is érezhető volt, ám az az apa halála utáni versekből érezhető igazán. Ő inkább úgy érzi, ezzel az egyszerre lírai és drámai gondolatfolyammal inkább édesapja búcsúzott tőle.

A versekből P. Maklári Éva olvasott föl az est során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában