Kiállítás

2018.02.06. 19:29

Hangszert adnak a kezükbe – A fiataloknak szóló programsorozat februárban Fehérvárra érkezik

Egy országszerte sikeres rendezvénysorozat következő állomása lesz a megyeszékhely: február 12-én, 17 órakor nyílik meg a „Hangszert a kézbe” program a Művészetek Házában.

Gábor Gina

Bajnai Zsolt, Brájer Éva és Andrási Rémo a Hiemer-házban, sajtótájékoztatón beszélt a különleges programról

Fotó: Pesti Tamás

A programról kedden sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Programjának Kollégiumvezetője és Andrási Rémo, a Hangszeresek Országos szövetségének főtitkára.

A „Hangszert a kézbe” rendezvény – ami február 17-ig látogatható a Művészetek Házában – voltaképpen hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei oktatási bemutató, ami ráirányítja a fiatalok figyelmét a zenélésre és a könnyűzene tanulására. Azt szeretnék, ha a látogatók a rendezvényen minél több hangszert kézbe vennének, kipróbálnának. A tapasztalatok szerint a magyar gyerekeknek erre kevés lehetőségük nyílik – pedig egy efféle hangszersimogatón kiderülhet, kinek, mihez van kedve, érzéke, tehetsége.

Sajnos Magyarország „zenei analfabéta” – hangzott el, márpedig zenekultúra nélkül a kultúra egésze is haldoklik. Fontos tehát, hogy a szülők éljenek a lehetőséggel és segítsék a gyerekeik ismeretszerzését. A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható – idézték Kodály szavait. De a zenélés közösségi élményt is ad, együttműködésre nevel...

Bajnai Zsolt, Brájer Éva és Andrási Rémo a Hiemer-házban, sajtótájékoztatón beszélt a különleges programról
Fotós: Pesti Tamás

Bajnai Zsolt bemutatta az NKA Hangfoglaló Programját (korábban Cseh Tamás Program), ami eddig is több formában támogatta a hazai könnyűzenét: segítette a tehetségkutatókat, a klubokat, a fiatal zenészeket. Ennek a részeként indult el az országjáró hangszerbemutató is, ami a fővároson kívül 12 nagyvárosban aratott sikert.

Fehérváron a Művészetek Házában 300 négyzetméteren, hét témakörben, 140 hangszert vehetnek kézbe és próbálhatnak ki a látogatók – hallottuk Andrási Rémótól. Délelőttönként az iskolai csoportok szervezett látogatására számítanak: a gyerekeknek izgalmas, interaktív órákat tartanak a gyakorlott oktatók, akik kicsiket, nagyokat is várnak, hiszen az általános iskolások, a középiskolások fogadására egyaránt felkészültek, de egyik-másik foglalkozás az óvodásoknak is élmény. A program ingyenes, az intézményeknek regisztrálniuk kell, a családoknak azonban ez nem szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában