közösségteremtés

2018.02.05. 11:00

A Gilice után a felnőtteknek is létrejön egy baráti kör Agárdon

Hosszas érlelődés után alakul egy olyan felnőtteknek szóló néptánc klub a városban, amely nem a profiknak szól, hanem olyanoknak, akik csak most kezdenék a táncot. Egy fiatal néptáncos házaspár, akik néhány éve költöztek be, szervezik az Agárdi Néptánc Baráti Kört.

S. Töttő Rita

-,é

Györei Katalin három évesen kezdett el táncolni, mondhatni belenőtt a táncegyüttesek világába, ahol később férjét, Ruzsics Lászlót is megismerte. Ők ketten nemrég gondoltak egy merészet: létrehozzák az Agárdi Néptánc Baráti Kört, ahová amatőr, hobbi szinten néptáncolni vágyó felnőtteket várnak. De kezdjük az elején: a házaspár gyermekeikkel négy éve költözött Agárdra, ám előtte is életük szinte minden szegletét átszőtte a néptánc s annak szeretete.

Egyetemista korukig aktívan ropták, majd Budapestre kerülésükkor is folytatták a táncot, később pedig nagyecsedi cigánytáncokat tanultak – mesélte a Fejér Megyei Hírlapnak Katalin, aki a családalapítás előtt még egy szólótáncosi díjat is bezsebelt. Ám a gyermekvállalás és gondozás éveiben felhagyott az aktív táncos élettel. Ebben az időszakban kerültek Agárdra. Nem kellett sokat várni: 2015-ben Katalin megszervezte a Gilice gyermeknéptánc csoportot, ahol a helyi általános iskolás gyerekek néptánctanítása folyik azóta is.

Györei Katalin és férje Ruzsics László

- Ahogy telt az idő, sokat gondolkodtunk a felnőtt néptánc csoport elindításán – mesél Katalin a kör megalapítását megelőző gondolataikról. A környéken ugyanis több hobbi szintű táncos közösség is alakult, de nem voltak hosszúéletűek. – Ezen a télen ért meg végleg bennünk a gondolat, hogy felnőtt, akár amatőr hobbitáncosoknak is létre lehetne hozni egy társaságot – mondja. Nagy lendülettel indítják útjára kezdeményezésüket, melynek első összejövetele épp most, február elején volt az agárdi közösségi házban, s mostantól minden héten pénteken gyűlnek össze.

- Szándékunk csupán a puszta közösségteremtés, a helyiek egymáshoz való közelebb hozása a táncon keresztül – teszi hozzá Katalin, ahogy azt is: első körben felcsíki táncanyaggal foglalkoznak, amely nyárig ki is tölti az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában