Éjjel-nappal

2018.02.05. 07:00

A farsang jegyében telt a kultúrházak hétvégi programsorozata

Gyümölcs csendéletet festett Novák Péter, 10 éves fia, Misi virágos-madaras mintával próbálkozott, a 7 éves Pali csak figyelte apja és testvére munkálkodását.

Gábor Gina, Szabó Zoltán

j

A Művészetek Mázában történt ez, amely a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat egyik központi helyszíne volt. Novák Péter (színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető) pedig jószolgálati nagykövetként, fővédnökként köszöntötte, nyitotta meg a fehérvári programokat. Novákék a 60 éves Derkovits Képzőművészeti Kör felhívására (Fess velünk!) festegettek, majd meglátogatták a kézműves foglalkozást, ahol álarcokat készítettek a résztvevők. Végül a Nagy Ottó Sándor kiállító terembe mentek, ahol a Mobillal másképp vándorkiállítás fotóit nézték meg. Budapest után a Művészetek Háza volt a tárlat első vidéki helyszíne. A fotós csoport a közösségi hálón szerveződött, 57 tagja van. A pályázati felhívásra 4 ezer, kizárólag mobillal készült kép gyűlt össze.

Novák Péter két fiával, Misivel és Palival farsangi álarcot is készített Fotó: Koppán Viktor

Az ország minden részéből érkezett képekből profikból álló zsűri válogatta ki a csaknem 100 fotót a kiállításra. Nyílt egy másik kiállítás is, még a hivatalos megnyitó előtt, Balla Gemma műveiből. Az alkotó a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja, aki évek óta nemezmunkáival hívja fel magára a figyelmet. Ezúttal csodálatos selyemsálaival szerepel a Művészetek Háza folyosólyán: a könnyű sálakat különféle növényi festékekkel varázsolja egyedivé... Emellett várták az érdeklődőket az alagsori fazekas, fafaragó és kosárfonó műhelyekben. Rendhagyó Csajos estet is rendeztek, és fánkkal vendégelték meg a programok résztvevőit.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai egész nap bemutatót tartottak a közönségnek a Rác utcai központjukban Fotók: Koppán Viktor

A különféle kézműves mesterségekkel nem csak az MMK műhelyeiben ismerkedhetett meg a közönség: a Rác utcai Kézművesek Házában is egész nap bemutatókat tartottak a kézművesek.

A Kákics Együttes is fellépett a Művészetek Háza programsorozatában.

A Szabadművelődés Házában balázsolást, Balázs-napi forgatagot, farsangolást tartottak szombaton. A Szabadművelődés Háza és a II. Rákóczi Ferenc Két tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermek néptánccsoportja és a csákvári DallamAMI Tánccsoport adta elő kedves, színes műsorát, Bécsiné Krämer Ágnes művészeti vezetésével. A zenei kíséretet a Hermann László Zeneiskola növendékei, illetve Kneifel Imre szolgáltatták. Este pedig a Folkfonics együttes mutatta be koncertjén valóban különleges zenei repertoárját.

A Gárdonyi művelődési ház könyvtárában már délelőtt nagy volt a nyüzsgés: a környékbeli családok játékkal, meseolvasással töltötték az időt. A Tollpihe meseíró körbe járó gyerekeket is láttuk, amint egy asztalnál megható komolysággal olvasták fel történeteiket egymásnak és Kálnay Adél írónak, aki a körben tanácsaival segíti a gyerekeket az írásban. A könyvtár macskája, Mese is a „tollpihéseket” hallgatta, az egyik kisfiú ölébe telepedve.

A Gárdonyi múvelődési ház könyvtárában délelőtt a Tolpihe meseíró klub tagjaival és Kálnay Adél íróval találkoztunk.

A Gárdonyi művelődési házban a délután és az este is sűrű volt. Az Aranykéz Szövőszakkör és a Kerámia Műhely tárlaton mutatkozott be, emellett a ház „ottalvós bulira” várta a gyerekeket, akiknek akadályversenyt, „fánkozást”, éjjel pedig elemlámpás kincskeresést rendeztek. Iszkádi Erika, a művelődési ház igazgatója azt mondta, a Kultúrházak éjjel-nappal program idei jelmondata – Helyben van a sokszínűség! – mindent kifejez, hiszen azt tükrözi, amire az intézmények egész évben törekednek. A környékbeli családoknak igyekeznek szórakozást, jó elfoglaltságot, hasznos időtöltést nyújtani, ismeretet adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában