Faluház, emlékszobával

2018.01.26. 09:00

Új kulturális közösségi teret alakítottak ki Szabadbattyánban

A faluház projekt idestova hároméves múltra tekint vissza. Az önkormányzat fontos feladatának ítélte az új közösségi tér kialakítását, s ennek megfelelően a képviselő-testület megvásárolta a Vajay-Horváth-féle házat, ingatlant.

V. Varga József

Néprajzi gyûjtemény

- A faluház belső átalakítása 2016-ban kezdődött, és külső környezete is megváltozott – tekintett vissza a munkálatokra Polyák István polgármester. – A belső tér funkciója szerint három fő helyiséget alakítottunk ki.

Az egyikben a nagyközség múltját bemutató néprajzi gyűjtemény kapott helyet, melynek létrejötte körül még a néhai Szabó József tanár úr bábáskodott. A stafétát tőle azután Dabóczy László, az ÁMK nyugalmazott igazgatója és pedagógus felesége, Nelli asszony vette át.

Polyák István polgármester

A közzétett felhívás azóta is él: az önkormányzat kéri mindazok segítségét, akiknek birtokában olyan tárgyak, eszközök, dokumentumok, fotók vannak, melyek a település múltjáról adnak képet, ajánlják fel azokat a falumúzeum számára.

A másik helyiségben a Pallay-gyűjtemény került elhelyezésre. Pallay József festőművész – aki meghatározó szerepet töltött be a 20. század ötvenes-hatvanas éveinek Fejér megyei, székesfehérvári művészeti életében – 1903-ban Szabadbattyánban született. A művész özvegye, az azóta elhunyt Vanda asszony 2004-ben férje nyolc olajfestményét adományozta a településnek. A kulturális örökség – hála a mecénásoknak – az évek során és a múlt évben tovább gyarapodott.

Pallay József festőművész alkotásainak egy csokra a faluház emlékszobájában Fotó: V. Varga József

A harmadik helyiség mintegy előtere az emlékszobának és a néprajzi gyűjteménynek: jelesül kézműves szakkörök otthonaként, illetve kisebb fórumok, megbeszélések, kapcsolódó műhelymunkák színtereként szolgál.

Az udvar és a hozzá tartozó terület is megújult. Csókási Lajos alpolgármester felajánlásával (háromhavi tiszteletdíja) egy fedett kültéri kemence épült. A felajánláshoz egyhavi tiszteletdíjával Simonné Flórián Judit képviselő is csatlakozott. Az udvar térkőborítást kapott, parkosítottak, segítettek vállalkozók és önkéntesek, valamint az önkormányzat hozzátette a költségekhez saját forrását is.

A néprajzi gyűjtemény egyik szegletében Fotó: V. Varga József

A szabadbattyániak tavaly augusztus huszadikán avatták a faluházat, mely teljesen felújított állapotban, szép, esztétikus környezetben kínál alkalmas közösségi teret a település egy újkori hagyományának, nevezetesen az ünnepi faluebéd programjának.

- A vendéglátás, a baráti együttlét, a kapcsolatok építése és erősítése egy olyan nagyszabású eszménykép, melyben a falu, a helyi közösség mint egy nagy család jelenik meg – tette hozzá Polyák István polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában