Díjak, emelkedő nézőszám

2018.01.17. 11:00

Sikereket értek el a magyar filmek 2017-ben, erre idén is van esély

Kimondhatjuk, hogy jó éve volt tavaly a magyar filmgyártásnak. Fesztiválsikerek mellett a korábbiakhoz képest tekintélyes volt a hazai nézőszám is.

Szabó Zoltán

ghghgh

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének elismerését is. Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjainak döntése alapján a Testről és lélekről főszerepében nyújtott alakításáért Borbély Alexandra lett a legjobb színésznő.

Beszámoltunk arról is, hogy a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját is elnyerheti Enyedi alkotása. A versenyben lévő kilenc alkotást, köztük a Testről és lélekrőlt a hétvégén tekintették meg az Amerikai Filmakadémia szavazó tagjai. Január 23-án derül ki, hogy a film bekerül-e a kategória öt favoritja közé. Azt, hogy megkapja-e a szobrocskát, majd az idei Oscar-gálán derül ki. Az viszont már örömteli tény, hogy tavaly ismét örülhettünk egy Oscar-nak. Deák Kristóf Mindenki (angol címén Sing) című kisjátékfilmje bizonyult ugyanis a legjobbnak a rövidfilmek mezőnyében. Jól szerepelt a külföldi fesztiválokon Török Ferenc munkája, az 1945 is. A Berlinale közönségének is tetszett: a Panoráma szekció programjában mutatták be az európai nézőknek, és a közönség meg is szavazta a harmadik legjobb alkotásnak. Az 1945-nek ez egyébként ez volt már a második közönségdíja, hiszen a Miamiban megrendezett Zsidó Filmfesztiválon a narratív kategóriában is a legjobbnak választották. A legjobb rendezés díját pedig Török Ferencenek ítélte a kritikusok zsűrije a 23. Berlin – Brandenburgi Zsidó Filmfesztiválon.

A Testről és lélekről női főszereplője, Borbély Alexandra európai filmdíjat is kapott Fotó: mozinet

Komoly díjat nyert az Aurora Borealis – Északi fény is. Mészáros Márta alkotása lett a közönség kedvence az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, mely több, mint 150 alkotást vonultatott fel. Az Amerikai Egyesült Államok patinás seregszemléjén a magyar film nyerte a legjobb külföldi film díját a közönségszavazatok alapján.

Az 1945, Török Ferenc filmje is több díjat nyert Fotó. katapultfilm

Világszerte sikerrel szerepelt a filmfesztiválokon Vranik Roland megrázó szerelmi története, Az állampolgár is: a portugáliai Fantasportóról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb filmdráma díját hozta el, az egyetemisták zsűrije díjazta Hágában, Várnában megkapta az Arany Aphrodité fődíjat, Saitamában a zsűri különdíját. Torontóból pedig elhozta az Európai Uniós Filmfesztivál közönségdíját.

A Kincsem című film nagy siker a mozikban, tavaly csaknem félmillióan látták Fotó: Szabó Adrienn

Egyébként 2017 volt az az év, amikor magyar filmeknek is sikerült több tízezer, sőt, esetenként több százezer nézőt becsábítania a moziba. A Kincsemre 455 268-an voltak kíváncsiak, de mellette kiválóan teljesített a mozikban A Viszkis (286 317) és a Pappa pia is (207 789). míg a Testről és a lélekről, illetve az Aurora Borealis megmutatta, hogy bizony az úgynevezett „szerzőibb” filmekre is számottevő érdeklődés van. Előbbire csaknem százezren, utóbbira majdnem 60 ezren váltottak jegyet a de jól futott a mozikban a Brazilok is, 70 ezernél több nézővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában