Meséről mesére

2018.01.31. 19:35

Hétpróba és közös játék a Művészetek Házában

A megye különböző településeiről érkeztek alsótagozatos diákok a Művészetek Háza játékos programzáró rendezvényére és az azt követő táncházra.

Gábor Gina

A MintaKincstár játék a hagyományos motívumokat ismerteti meg

Fotó: Nagy Norbert

Két nagyobb programsorozatot zárt a jókedvű hétpróba. A Fonódás Kulturális Egyesület és a Játszótárs Játékkészítő műhely még az ősszel indított vetélkedőt, levelező fordulókkal, Meséről mesére címmel.

A vetélkedőre tíz iskola 25 csoportja jelentkezett, a fehérvári iskolák mellett ráckeresztúri, sukorói, csóri kisdiákok is részt vettek a programban. A feladatok révén – önálló gyűjtőmunkával – a gyerekek sokoldalúan ismerhették meg a népmeséket, és szükségük volt a kreativitásukra, az alkotókedvükre is. A levelező fordulók után összesen 12 négy-négytagú csapat jutott el a döntőig, azaz a játékos hétpróbáig. Ennek a „megmérettetésnek” már nem volt tétje – a jó játékkal „csupán” nagyszerű élményt, igazi kikapcsolódást nyújtottak a gyerekeknek – jutalmul. (Azért persze a mesevetélkedőnek voltak helyezettjei: a fehérvári Rákóczi iskola Tarka pillangók csapata nyert, a második a Németh László iskola Kis juhászok csoportja, a harmadik pedig a Kossuth iskola Egyszer volt, hol nem volt csoportja lett. Emellett valamennyi döntős gyerek tárgyjutalmat kapott.)

A MintaKincstár játék a hagyományos motívumokat ismerteti meg
Fotós: Nagy Norbert

Erre a tét nélküli, játékos hétpróbára hívták meg azokat a gyerekeket is, akik az elmúlt hónapokban a M-ART egyesület révén MintaKincstár napokon vettek részt Sárosdon, Nagylókon, Abán, Sárkeresztúron. A M-ART egyesület szakemberei arra törekedtek, hogy a gyerekek játékos formában ismerjék meg a népművészet hagyományait, mintakincsét.

A játékos hétpróbán minden csoport különféle kézműves foglalatosságon vett részt: készült terményből sündisznócska, terményből madárka, meseparaván, háttér-rajz meséhez. Minden csoport hallgatott mesét is, amelynek kapcsán arról beszélgettek, mi a különbség az olvasott és a hallott mese élménye között. A programot a Barátok Zenekar táncháza zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában