Sokáig várták őket

2018.01.11. 21:47

Dokumentumjáték a doni áldozatok emlékére

Történelmi tények, adalékok, hadiparancsok. Levelek, visszaemlékezések. A kor híres dalai. Fotók, illusztrálva az elhangzottakat.

Szabó Zoltán

hjhjhj

Ebből áll össze a „...nyughasson Donnak zúgása” című dokumentumjáték a 2. magyar hadsereg emlékére. Szerzője Szabó József János hadtörténész. Előadták Meleg Vilmos és Molnár Julianna, a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei és a dabasi Áldos Színpad tagjai. Láthattuk-hallhattuk tegnap este, a Közéleti és Kulturális Szalon estjén, az erre az alkalomra teljesen megtelt Zsolt utcai Közösségi Házban, magyarországi ősbemutatóként, mert eddig csak Nagyváradon adták elő.

A dokumentumjáték dramaturgiája egyszerű, de jól működő. Lényegében időrendben követhetjük a történteket a férfiak hadba vonulásától kezdve a Donhoz érkezésen át a szörnyű kataklizmáig, a tragikus végig. Férfiak olvassák fel a férfiak történetét, közben a szöveghez illő fotókat láthatunk. Nyugodt, szinte szenvtelen hangon szólnak a szövegek, talán éppen ezért hatnak annyira a levelek, visszaemlékezések, személyes sorsok. Azoké, akik az állandó félelmet, éhséget, bajtársaik halálát megélték. Aztán a visszavonulást, amikor ezrek fagytak meg.

A dokumentumjáték nagyváradi és dabasi előadói Fotó: Koppán V.

Hol vannak a katonák? A híres dal is elhangzik az előadás elején, rímelve a végére, amikor a feleségek, az otthon maradt özvegyek emlékeit, vallomásait hallhatjuk, hölgyek felolvasásában. Asszonyokét, akiket nem értesítettek, és sokáig várták haza párjukat. Hiába. Szomorú, de tanulságos és tanító „történelemóra” volt ez az est. s

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában