Évforduló

2017.12.05. 09:40

Székelyfonóval ér véget Fehérváron a Kodály emlékév

December 16-án, 18 órakor a Vörösmarty Színházban, Kodály Székelyfonó című művének előadásával – éppen Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóján -, véget ér Fehérváron a Kodály év.

Gábor Gina

Kodály emklékév

A március óta tartó eseménysorozatot méltó módon zárja majd le ez az est – derült ki tegnap azon a sajtótájékoztatón, amit a közelgő bemutatóról tartottak. A Székelyfonóban olyan nagyszerű előadók szerepelnek majd, mint Meláth Andrea és Sándor Csaba, közreműködik a debreceni Kodály Kórus.

Fehérváron március 6-a óta mintegy 14 helyszínen, 32 rendezvényen emlékeztek Kodály Zoltánra. Egyebek között nagyszabású kiállítással, koncertekkel, konferenciákkal, találkozókkal idézték fel Kodály alakját. A záróest kapcsán Brájer Éva alpolgármester, ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, Palócz Réka, a Hermann zeneiskola, valamint Kneifel Imre, a Kodály iskola igazgatója, illetve Hartyányi Judit, a Magyar Kodály Társaság társelnöke értékelte a hatalmas összefogással létrejött fehérvári programsorozatot.

Kneifel Imre, Hartyányi Judit, Brájer Éva, Palócz Réka és ifj. Major István Fotó: Fehér Gábor

Elhangzott: Fehérvárt már a ’20-as évektől kezdve jó kapcsolat fűzte Kodályhoz, ennek révén született meg az Ének Szent István királyhoz című műve. Kodály, a népzenetudós Csapdin és Mányon is gyűjtőmunkát végzett, később pedig a fehérvári zeneiskolával baráti viszonyt ápolt. Ezt a kapcsolatot – a fennmaradt gazdag fotógyűjtemény és dokumentum segítségével – kiállításon mutatták be az emlékév nyitányaként. Azután pedig mindenki, aki a városban a zenei élet területén tevékenykedik, részt vállalt a programsorozatban. A Hermann zeneiskola egyebek között külön koncertet szentelt Kodálynak, a színházzal közösen pedig Kodályra és Arany Jánosra együtt emlékeztek. A zeneiskola bemutatta a Kodály gyűjtötte balladákat, a színészek előadták a legszebb Arany-balladákat.

A Kodály iskola mintegy 500 diákja számára is hihetetlen élményt jelentett, hogy az emlékév kapcsán rengeteg Kodály-művel találkoztak. Nagyszerű érzés volt, hogy a diákok közreműködhettek a Háry János-daljáték telt házas előadásain – derült ki a sajtótájékoztatón. Az is szóba került: az emlékév megmutatta Kodály Zoltán sokszínűségét, a koncertek pedig lehetővé tették, hogy műveit szélesebb körben megismerhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában