Szárnyaljunk együtt tovább!

2017.12.30. 09:00

Azt mondod: zenei varázslat – St. Martin tartott koncertet Polgárdiban

Az a bűvös huszonnégyes szám! Huszonnégy éve játszik instrumentális zenét. Huszonnégy éves a St. Martin Produkció. Huszonnégy lemeze jelent meg.

V. Varga József

St. Martin

A múlt szombaton St. Martin adott nagy sikerű karácsonyi koncertet a Szent István Király katolikus templomban. A nagyérdemű többszörös vastapssal és hangos ovációval köszöntötte az előadót.

Ave Maria, Hallelujah, Csendes éj – a hely szellemének megfelelően. Lírai hangvétellel és meggyőző erővel. Aztán feltámad a „Déli szél”, majd latin ritmus lüktet és sajátos zenészballada ringat. Lelkünket formálva hívogat mindenkit: utazzunk együtt a zene szárnyán vele!

St. Martin – Szentmártoni Imre – zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsípművész. Huszonnégy megjelent önálló nagylemeze alapján a magyar instrumentális zene első számú előadója. A szakma egyenesen úgy foglal állást: a világ egyik legismertebb szaxofonművésze.

Karácsonyi koncertjét követően a polgárdi templom sekrestyéjében tudunk szót váltani. Amint meséli: Délkelet-Ázsiában, 1994-ben felkérték egy lemez elkészítésére, a Sax for Lovers album igazi áttörés zenei pályáján, bár kijavít: ő inkább megerősítésnek nevezné. Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban világhírű szaxofonosok – Candy Dulfer, Kenny G, Warren Hill, Eric Marienthal, Nelson Rangell, Tom Scott és St. Martin – találkoztak ekkor, és elkészítették a fent említett közös lemezt.

St. Martin karácsonyi koncertet adott a polgárdi katolikus templomban
Fotós: V. Varga József

Arany- és platinalemezei, szakmai, zenei díjai önmagukért beszélnek, 2014 óta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje birtokosa.

A muzsika közös nyelv, a zene összehoz embereket, világokat – húzza alá. Csodálatos híd és varázslat egyben!

A karácsonyt családja körében tölti, segít feleségének, Ildikó asszonynak. Persze év végi menetrendjéből a koncertek sem hiányoznak.

Kedvenc ételéről hiába faggatom: akármerre is jár a nagyvilágban, bátran belekóstol mindenfajta étekbe. Nagyon szereti a hagyományos magyar kosztot – imígyen említi -, de a reformkonyhától sem riad vissza.

Készül a huszonötödik albuma, és a jövő évi koncertsorozata is szervezés alatt áll. Reméli, sok helyre eljut majd ismét – városokba és kis falvakba egyaránt.

St. Martin hitvallása ugyanúgy az életére és a művészetére is vonatkozik: a legnagyobb alázattal viszonyulni emberhez és munkához. Úgy érzi, a kellő helyre tudta magát tenni. Teljes hittel tevékenykedik, sokat ad a közönségének, de sokat is kap tőlük.

Úgy gondolja, együtt lélegzik a nagyérdeművel. Jelmondata sem véletlen: Szárnyaljunk együtt tovább!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában