Fölszállott a páva

2017.12.02. 14:08

Középdöntőbe jutott Király Dávid, a székesfehérvári magyar dudás

Király Dávid a Fölszállott a páva című népzene és néptánc tehetségkutató műsor péntek esti harmadik középdöntőjében állt színpadra.

Majer Tamás

A fiatal dudás igazi koncerthangulatot teremtett, tűzbe hozta a közönséget és a zsűri tagjait, a megszerezhető 50 pontból 48-at be is gyűjtött. Ám ezzel – némi meglepetésre – kategóriájában, a hangszeres szólisták és zenekarok között végül csak a második helyet szerezte meg. Debreczeni-Kis Helga, egy szentesi citerás lány előzte meg az utolsó pillanatban.

A zsűri azonban nem engedte haza Dávidot. A két kiosztandó szabadkártyából az egyiket – természetesen – Dávidnak ítélték. Nincs Páva dudás nélkül! Király Dávid a középdöntőben az 1910. évi ipolysági kanászhangverseny muzsikáját idézi majd fel.

Fotó: Nagy Norbert

– Olyan dudások, akik intellektuális indíttatásból, közművelődési keretek között tanultak meg dudálni, Magyarországon lehetnek olyan jó ötvenen. Azokat számolva, akik érvényes, színpadképes dudások – nyilatkozta lapunknak Király Dávid kapcsán Agócs Gergely, felvidéki származású népzenész, népzenekutató, a műsor egyik zsűritagja. Egyikük Király Dávid!

A középdöntőben már nemcsak a zsűri, hanem a televízió közönsége is szavazhat.

Fotó: MTVA

– Tessék izzítani a Fejér megyei közönséget, hogy a kedvenceikre adják a szavazatot! S ha tetszik nekik, amit Király Dávid dudál, küldjék neki az SMS-eiket – adta ki a feladatot lapunknak Agócs Gergely, aki maga is az 50-ek egyike.

S mi állunk elébe. A Fejér Megyei Hírlap hétfői számában további részletekkel jövünk. Elmondjuk például, hogy mit szólt volna Bartók Béla Király Dávid muzsikájához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában