Fölszállott a páva

2017.12.04. 08:30

Király Dávid már csak egy lépésre van a döntőtől

A székesfehérvári népzenész a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor péntek esti, harmadik elődöntőjében állt színpadra.

Majer Tamás

király

A fiatal dudás igazi koncerthangulatot teremtett a televízió stúdiójában, tűzbe hozta a közönség és a zsűri tagjait.- Nekünk dudásoknak ez a rockzene – kezdte értékelését Agócs Gergely, felvidéki származású népzenész, népzenekutató, a műsor egyik zsűritagja.Király Dávid a megszerezhető 50 pontból 48-at kapott, s végül a zsűri egyik szabadkártyájával jutott be a verseny középdöntőjébe.

– A dudás hatalom! – mondta Sebő Ferenc, midőn kifejezte a zsűri óhaját, Dávid a középdöntőben is fújja! Fotó: Váradi Levente lumidance

Az élő adás után Agócs Gergelyt arról kérdeztük, hányan játszanak ma dudán idehaza.

- Olyan dudások, akik intellektuális indíttatásból, közművelődési keretek között tanultak meg dudálni, Magyarországon lehetnek olyan jó ötvenen, csak azokat számolva, akik érvényes, színpadképes dudások – jelentette ki. - Amikor 107 évvel ezelőtt Bartók Béla Ipolyság főterére csődítette össze a Hont megyei dudásokat, valahogy úgy fogalmazott, hogy aligha lát még egyszer ilyet Ipolyság városa. Talán kilencen voltak, akik akkor ott dudával felvonultak. Napra pontosan ennek századik évfordulóján felvonultunk ott tizenheten! – emlékezett vissza a zsűritag.

A Fölszállott a páva öt zsűrije közül hárman: Sebő Ferenc (balra), Agócs Gergely és Diószegi László Fotó: Váradi Levente lumidance

Nos, Király Dávid a középdöntőben éppen az 1910. évi ipolysági kanászhangverseny muzsikáját idézi majd föl, amikor is már nemcsak a zsűri, de a televízió közönsége is szavazhat.- Szerintem Bartók örülne annak, amit ezen az estén Király Dávid nekünk a színpadon bemutatott! Tessék izzítani a Fejér megyei közönséget, hogy a kedvenceikre adják a szavazatot! S ha tetszik nekik, amit Király Dávid dudál, küldjék neki az SMS-eiket – mondta lapunknak Agócs.

Bese Botondot az öltözőfolyosón értük utol. Ő volt Dávid első dudamestere, s most, a Pávában ő a mentora.- Dávid Gödre járt hozzám dudálni. Elég gyorsan tanult, hamar önjáró lett. Amikor hazaköltözött Fehérvárra, magát képezte tovább, de ha valamire szüksége volt, keresett, s én szívesen segítettem neki – mondta a mester. Most a hangszeres játékkal, színpadi megjelenéssel kapcsolatban adtam neki tanácsokat, de kijelenthetem, nagyjából kész volt már, amikor találkoztunk.Egykori óvónője, Bécsi Andrea is eljött a stúdióba, hogy élőben láthassa Dávidot.- Amibe ő belefog, abban általában sikeres is lesz. Nagyon büszkék vagyunk rá! – mondta, s ki tudja, tán az óvodai zenei nevelés is benne van ebben a sikerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában