meghitt hangulat

2017.12.06. 11:00

Kézművesek tárlata: Itt érdemes ötletet gyűjteni karácsonyra!

Hiába, a Fehérvári Kézművesek Egyesületnek tagjai megint kitettek magukért. A Szent István művelődési házban látható tárlatukon bebizonyosodik, hogy egyszerű eszközökkel, egy-egy míves használati tárggyal, kevés, de jellegzetes díszítéssel is lehet ünnepi hangulatot varázsolni. 

Gábor Gina

Pokrovenszky Lászlóné

A Szent Korona Galéria külső termében az idén is a betlehemi pályázatra érkezett alkotások láthatók, ám a belső kiállítóhelyen – ahogyan azt megszokhattuk – a fehérvári kézművesek különleges tárgyaiból meríthetünk ihletet ahhoz, hogy mi is megpróbáljuk a saját lakásunkban ünnepi hangulatot varázsolni. Az idei tárlaton a „meghittséget” a fő téma. Nos, a süteménykészítés is a karácsonyvárás meghitt pillanatait idézi: nem véletlenül kerültek a kiállításra az ezzel kapcsolatos régi eszközök – sütőformák, amelyekkel hal alakú ünnepi kalácsot süthetünk vagy mívesen faragott régi mézeskalács formák, amelyek puszta látványukkal eszünkbe juttatják a jellegzetes mézes illatot.

Üvegangyal Fotó: Nagy Norbert

A régi tárgyak mellé kerültek a mai kézművesek munkái: Sáritz Gyuláné fafaragó kvircedli nyomófái, amikkel ünnepi kekszet süthetünk. A gyönyörű kvircedli-mintát Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas mostanában formás teás és kávés készletekre, étkészletekre „varázsolja”. De a többi fazekas, Kató Balázs mélyzöld táljai, Kováts Judit formás butykosa, és pohárkái is illenek az ünnepi asztalra, amit Sereg Mátyásné gyűjteményéből való buzsáki terítő borít az idén. Az idős fehérvári kézműves gondosan őrzi a szülőföldjéről való rátétes textileket, s most, az ünnepen be is mutatja a legszebbeket.

Buzsáki rátétes textil Fotó: Nagy Norbert

 

Csuporné Angyal Zsuzsa teás készlete

Az asztalon sorakozó, biztos kézzel díszített, formás mézes süteményeket Radetzky Jenőné készítette, Dobrovitz Klára angyalos gyertyatartóval és karácsonyfadíszekkel jelentkezett, a kedves textilszarvas figurákat Pokrovenszky Lászlóné varrta. Szenczi Jánosné munkáján meg azért ámulunk, mert arra eddig nem gondoltunk, hogy a szádfával szövött textilszalag akár karácsonyfa díszként is funkcionálhat.

Pokrovenszky Lászlóné alkotása

Na de hát ezért szeretjük a fehérvári kézművesek kiállításait: mert mindig szolgálnak egy-két jó tippel, új megoldással is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában