Betlehemi szép csillag

2017.12.10. 08:30

Hagyományos és újszerű betlehemek a Szent István művelődési ház tárlatán

Egy pályázat, aminek az a különlegessége, hogy a kezdetek óta töretlen a sikere: 15 esztendeje hirdették meg először a Betlehemi szép csillag pályázatot azzal a céllal, hogy segítse a felkészülést Jézus születésére, a karácsony ünnepére, egyúttal mutassa be a magyar szakrális népművészet hagyományait, és arra ösztönözze az alkotó kedvű gyerekeket, felnőtteket, hogy természetes anyagokból maguk is készítsenek betlehemeket.

Gábor Gina

A gyermek kategória egyik díjazottja, Lőrincz Lilla büszkén mutatja az általa rajzolt-készített papírbetlehemet

Fotó: Nagy Norbert

- A pályázat és a nyomában megszülető kiállítás kezdeményezője hajdanán Varga Magdolna, A Szabadművelődés Háza munkatársa volt, és támogatta munkatársa, Radetzky Jenőné is – így született meg az első tárlat – mesélte Szenczi Jánosné, Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, és hozzátette: – Úgy tűnik, a gyerekek és felnőttek alkotókedve nem változott az évek alatt, mert az idén, a jubileumi pályázatra is 63 alkotás érkezett. A zsűri úgy ítélte meg: mindegyik munka méltó arra, hogy kiállítsák.

Fotós: Nagy Norbert

Az idén a pályamunkákat Landgráf Katalin textilművész, Varró Ágnes néprajzkutató és Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek egyesületének elnöke bírálta el, és nagyon örültek annak, hogy bővült a pályázók köre, újabb iskolákból küldtek munkákat. Óvodai csoportok, osztályok, gyerekcsoportok hoztak létre közös alkotást. Ráadásul akadnak, akik egészen újszerű látásmóddal közelítették meg a pályázati témát, a betlehemi jelenetet – azaz Jézus születését.

Köpf Jenő munkája
Fotós: Nagy Norbert

Kitűnő munkák, kerámia-betlehemek érkeztek például az enyingi Tinódi iskolából: Kató Balázs tanítványai érdekes műveket hoztak létre. Különösen újszerűnek találta a zsűri azt a kerámiajelenetet, amelyen alszanak a pásztorok és a kutyák is – ám megjelenik a hírt hozó angyal: „ébredjetek”! Nagyon kedves apró kerámia Radimeczky Miksa alkotása – formáját tekintve mintha egy kicsi, agyagból mintázott mákgubó adna otthont az ismert jelenetnek.

A gyermek kategória egyik díjazottja, Lőrincz Lilla büszkén mutatja az általa rajzolt-készített papírbetlehemet
Fotós: Nagy Norbert

Láthatunk papírkivágással született munkát, amelyben az új technika is megjelenik, hiszen hátulról megvilágítható a hófehér lapokból összeállított betlehem, ami a világítás segítségével finom árnyképet ad: ez Fojtek Martin, a fehérvári Szent Imre iskola diákjának műve. S ha a gyerekmunkáknál tartunk, hasonlóan bájos Borbély Bálint spatulákból összeállított apró betlehemje, a szereplők feje üveggyöngy...

A festett betlehem Radetzky Jenőné alkotása
Fotós: Nagy Norbert

Egészen érdekes, hogy az idén több családi kivitelezésű mű érkezett: az egyik legszebb, legegységesebb a pákozdi Sárosdi József és családjának közös alkotása. A szárított napraforgó virága betlehemi csillagként jelenik meg a természetes anyagokat felhasználó jelenetben.

Ujházi Márta munkája
Fotós: Nagy Norbert

A felnőttmunkák közül egészen lenyűgöző Köpf Jenő többféle fából készült betlehemi kompozíciója, ötletes és szép Ujházi Márta munkája, ami kavicsok felhasználásával készült, de említhetjük Horváth Krisztina szépséges hímzett betlehemjét is.

Tóthné Albrecht Anikó és a MÁV ovisok egy-egy műve
Fotós: Nagy Norbert

Radetzky Jenőné bútorfestő minden évben előrukkol egy-egy meseszép, gyönyörű színekben pompázó betlehemmel, bűbájosan kedvesre festett fabábokkal. Tóthné Albrecht Anikó textiljáték-készítő bájosan bumfordi szentcsalád-ábrázolása is kedves...

Tóthné Albrecht Anikó és a MÁV ovisok egy-egy műve
Fotós: Nagy Norbert

Lukács László néprajzkutató tanulmányából tudjuk, hogy Fejér megyében, sőt Fehérváron is az 1930-as, 40-es években még élt a bábtáncoltató és az élőszereplős betlehemezés hagyománya egyaránt. Mára ez a szokás háttérbe szorult. Ám a 15 évvel ezelőtt elindított pályázat igazolja, hogy a ma emberének is van igénye arra, hogy a hagyományos kézművestechnikák és a tradicionális anyagok segítségével felidézze a betlehemi jelenetet. Hiszen ez a tevékenység is segít a lelki ráhangolódásban, az ünnepi készülődésben...

Sárosdiék műve

Fotós: Nagy Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában