Háry János

2017.11.08. 09:30

Daljáték az ifjúságnak a nagyotmondó obsitosról

Fiatalok adták elő Háry János kalandjait többnyire fiataloknak a Vörösmarty Színházban, egy ifjúsági hangversenysorozat részeként.

Bokros Judit

Háry Jánost (Koczka Tamás) körbeveszik földijei, a nagyabonyiak, s kezdődhet a mese

Fotó: Fehér Gábor

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Partitúra ifjúsági hangversenysorozatában mutatták be Kodály Zoltán Háry János című daljátékát, amely annak idején Garay János Az obsitos című költeménye alapján készült. A nagyotmondó, szerethető katona története azóta is sokakat szegez a színpad vagy a képernyő elé, hiszen többféleképpen is feldolgozták.

A Vörösmarty Színházban hétfőn és kedden láthattuk a daljátékot, amelynek apropója a Kodály-emlékév. A kedd délelőtti, főleg iskolásokat vonzó előadás előtt a házigazda, a zenekar igazgatója, Major István köszöntött, s bemutatta a Háryt alakítót Koczka Tamást. Egyúttal rövid információt közölt a darabról, kiemelve: Kodály gazdag népdalkincsünkből válogatott egy csokorra valót szerzeménye megírásakor. Az is elhangzott, hogy a szereplők között ott vannak a fehérvári Kodály iskola énekesei és táncosai.

Háry Jánost (Koczka Tamás) körbeveszik földijei, a nagyabonyiak, s kezdődhet a mese
Fotós: Fehér Gábor

Utóbbiak pedig nagyon jól tették a dolgukat, jelenlétükkel igazi ifjúsági produkciót láthatott a közönség. A gyerekek lelkesen követték Háry János kalandjait, aki a nagyabonyi csárdában kezdi mesélni, mennyi vitézi tettet – köztük Naplóeon elfogását – hajtott végre annak idején.

Innen kerülünk a mesebeli Burkusországba, aztán a bécsi császári udvarba, majd a harctérre, ahol a huszár leteríti Napóleon katonáit, és megfutamodásra készteti a francia császárt. Végül ismét Bécs a helyszín, ahol Háry lemond a szépséges, érte rajongó Mária Lujza kezéről, hogy hazamehessen Nagyabonyba régi kedvesével, a kitartóan szerelmes Örzsével.

Örzse (Baranyai Anett) és Mária Lujza (Molnár Eszter) riválisok

A rendező, Kozáry Ferenc látványos, szórakoztató előadást hozott létre, amelyben fontos szerepet kapott a látványvilág. A mesére vetített képek erősítettek rá, a változó helyszíneket pedig a Szabó Noémi festőművész fantáziájából született, mozgatható díszletek érzékeltették.

A közönség láthatóan, hallhatóan élvezte az előadást. A szereplők közül sokan a Háryt „fúró” Ebelasztin lovag rímes, humoros kiszólásaira voltak vevők. A táncok, a szép magyar népdalok is jó fogadtatásra találtak azonban, s a mozgalmas daljátéknak köszönhetően talán még inkább eljutott a fiatalsághoz: ezek igenis megőrzésre érdemes értékeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában