Kortárs írók

2017.10.04. 08:00

Szívlapát: versek kamaszoknak (is) – Antológia bemutató a fehérvári Pagony könyvesboltban

Székesfehérvár – A cím ugyebár elég fontos egy könyv esetében, hiszen sokszor ezen múlik, levesszük-e a polcról, elolvassuk-e? A Szívlapát nem rossz választás, a kötetről és hozzá a cím alakulásáról a FIN-en hallhattunk nemrég bővebben.

Bokros Judit

Balról Szálinger Balázs, Péczely Dóra és Czinki Ferenc a kötetbemutatón

Fotó: Pesti Tamás

A titokzatos FIN mozaikszó mögött a Fehérvári Irodalmi Napok programsorozata áll, amelyet idén másodszor rendeztek meg a városban. A több napos rendezvény egyik eseménye volt a Szívlapát című antológia bemutatója a Pagony könyvesboltban.

A kortárs írók verseit tartalmazó kötetet bemutató beszélgetés moderátora Czinki Ferenc író, irodalomszervező volt, vendégként pedig Péczely Dóra szerkesztő, valamint két szerző, Szálinger Balázs és Vida Kamilla foglalt helyet az ülőalkalmatosságokon. A szó először a kiadvány keletkezésre terelődött, amelyről Dórától megtudhattuk: tulajdonképpen a kiadó megalakulásának kezdete óta cél volt egy kamaszoknak szóló verseskötet, amelyből most lett valóság. A verseket ő válogatta, és több változat után alakult ki a végső koncepció. Vagyis, az antológiába 85 kortárs, még élő szerzőtől került be 150 vers öt ciklusban.

A 30-30 verses ciklusok témái a következők: szerelem, generációs jellegzetességek, Isten-ördög-bűn hármasát boncoló versek, ars poetica és közélet- történelem – mesélte Dóra, akinek nehéz dolga volt a válogatás során, hiszen sok jó műből kellett szelektálnia. A legfiatalabb szerző 20, a legidősebb 85 éves, tehát ez valóban generációkat átívelő kiadvány.

Balról Szálinger Balázs, Péczely Dóra és Czinki Ferenc a kötetbemutatón
Fotós: Pesti Tamás

A címválasztásra rátérve elhangzott: a ciklusok címei egy-egy mű soraiból valók, akárcsak a kötetcím. Ez utóbbi szintén nagy fejtörést okozott Dórának, aki a legvégsőkig halogatta a döntést. Mivel azonban a borító elkészítése sürgetővé vált, végül a Szívlapátra esett a választás, Parti-Nagy Lajos verséből.

Itt pedig rátértünk az illusztrátor, a Kuflik-sorozatból is ismert Dániel András szerepére, aki végig kiválóan ráérzett a könyv, a versek hangulatára – derült ki Dóra elbeszéléséből, aki hangsúlyozta: a művek nem kifejezetten kamaszoknak íródtak. Ezek felnőtt versek, de olyan témákban és úgy megfogalmazva, hogy érdekelhetik a tizenéveseket is.

Szálinger Balázs és Vida Kamilla arról beszéltek, hogyan, melyik versük került be a könyvbe. A bólyi származású Kamilla a legfiatalabb szerző egyébként, neki még nincs önálló verseskötete. Az esten felolvasott lírája alapján azonban valóban ígéretes tehetségként tarthatjuk számon.

Szálinger Balázstól megtudtuk, hogyan cserélődött ki elsőre kiválasztott szerelmes verse egy másikra, s milyen szempontok befolyásolhatják a megjelenést.

A két szerző fel is olvasott az esten – saját és mások versei alapján úgy tűnt: jó kis antológia született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában